Що таке уявні хвороби?

Нерідко лікарі фіксують у пацієнтів цілком реальні симптоми, але самого захворювання не виявляють. Справа в тому, що багато хвороб обумовлені скоріше психологічним настроєм, ніж фізіологічним процесом.

Медицині відомо чотири найбільш поширених явища, причини яких в людській психіці.

1. Ефект плацебо

Ефект плацебо – це своєрідний феномен поліпшення здоров’я людини завдяки вірі в результативність будь-яких методів лікування (процедур, таблеток). При цьому плацебо, як правило, представлений пустушкою або звичайними вітамінами. Результат лікування залежить від ступеня впевненості в ефективності ліків або процедури.

У 2010 році Тед Капчук, дослідник з Гарварду, виявив, що плацебо «працює» і без обману пацієнта, тобто в тому випадку, якщо хворий знає, що застосовані ліки – пустушка.

2. Ефект ноцебо

Цей ефект прямо протилежний плацебо. Тобто при прийомі нешкідливої речовини відзначається негативний ефект через негативні очікування або психічного стану пацієнта.

3. Зцілення позитивними думками

Це явище передбачає, що людина може вилікувати сама себе за допомогою самонавіювання. Яскравим прикладом цьому є випадок, який стався з лікарем-неврологом Джо Діспензой. Чоловік опинився в інвалідному кріслі після автомобільної аварії. Йому запропонували провести операцію на хребті, щоб він знову зміг ходити, але при цьому він би відчував сильні болі. Діспенза відмовився від операції, а через три місяці став на ноги з прекрасним самопочуттям. Сам він стверджує, що вилікував себе за допомогою самонавіювання.

Лікарі стверджують, що при цьому методі для хворого важливо зрозуміти причину своєї недуги і працювати над цим.

4. Психосоматичні захворювання

Такі захворювання тільки наполовину мають фізіологічну природу виникнення. Діагноз таких захворювань найчастіше ставиться пацієнтам, які мають реальні симптоми, що виникають унаслідок психологічного або емоційного характеру. Одним з найперших відомих медицині псіхосоматічекіх захворювань стала істерія, описана ще в XIX столітті.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.