Фармакологія майбутнього: різні ліки для чоловіків і жінок

Деякі вчені вже давно пропонують підходити до лікування за статевою ознакою. А недавно з’явилися нові докази того, що чоловікам і жінкам потрібні різні ліки.

Спостереження давно показали, що жінки, наприклад, більше схильні до депресії і булімії, а чоловіки до хвороби Паркінсона.

В ході досліджень мозку чоловіка і жінки було встановлено, що він має різну структуру. На основі цього вчені вважають, що ліки майбутнього повинні бути різними для чоловіків і жінок.

До таких висновків призвели вельми цікаві спостереження.

Було встановлено, що між формуванням статевих органів і формуванням мозку досить значна різниця в часі. Якщо статеві органи формуються в першій половині вагітності, то структура мозку – у другій половині і частково після народження. Вчені вважають, що саме це створює ймовірність «помилки природи», коли стать людини не співпадає з «статтю» мозку.

Доктор Дік Свааб з Інституту дослідження мозку в Амстердамі протягом тривалого часу вивчав транссексуалів, які стверджували, що з ранніх років відчували, що народилися в «чужому» тілі. Розбираючись в подібних випадках, вчені виявили у деяких чоловіків жіночу структуру мозку. Належність статі мозку частково визначається рівнем різних гормонів: у жінок переважає естроген, а у чоловіків – тестостерон.

Далі вчені виявили, що гормони можуть провокувати різні захворювання. Так, у жінок, які страждають від розсіяного склерозу, рівень чоловічого тестостерону набагато нижчий, ніж у здорових жінок. Така ж залежність спостерігається у випадках хвороби Паркінсона, яка набагато ширше поширена серед чоловіків.

Вчені з Імперіал коледжу Лондона висунули версію, що естроген може відігравати захисну роль для нейронів. Це підтвердили й експерименти з лабораторними щурами.

Фахівці думають, що в організмі існує якась запрограмована реакція на «чужорідні» гормони. Тобто ліки можуть викликати різну реакцію на жіночий і чоловічий організм.

З цією версією погодилися багато вчених, які давно помітили, що рівень гормонів у жіночому організмі постійно змінюється, на відміну від чоловічого, а це може впливати на ефект, який надають ліки.

Особливо яскраво це видно в період вагітності, коли мозок жінки, за спостереженнями дослідників, зменшується, а в перші півроку після пологів поступово відновлюється. З чим це пов’язано, вчені до цих пір не з’ясували.