Що призводить м’язи в тонус?

Тенденція залишатися підтягнутим і красивим в будь-якому віці поступово набирає обертів. Для сучасної людини є актуальним питання, як привести м’язи в тонус.

Медицина розрізняє поняття гіпертонусу і гіпотонуса, тобто надмірне напруження або надмірне розслаблення м’язів.

Часто у нас присутній і той і інший вид відхилень. Майже завжди це трапляється у тих, хто працює або просто часто проводить час за комп’ютером. Посудіть самі: м’язи плечей, шиї, спини і рук постійно напружені, в той час як нижня частина тулуба нерухома. А що трапиться з м’язами, якщо ви тримаєте їх в такому стані день у день? Це загрожує стійким гипотонусом або гипертонусом. У медицині існує навіть спеціальний термін для такого стану – «дистонія».

Щоб зняти гіпертонус, напругу м’язів, підійде легкий масаж з погладжуючими рухами. Якщо проблема в гіпотонусі, то застосовують стимулюючий масаж з «стинаючими» рухами.

Привести м’язи в тонус можна і іншими способами. В першу чергу, це водні процедури. При надмірній напрузі м’язів застосовуються розслаблюючі ванни з морською сіллю, а при гіпотонусі корисний контрастний душ. Однак для закріплення ефекту процедури необхідно проводити регулярно.

На допомогу м’язам прийдуть також заняття аеробікою або лікувальна фізкультура.

У першому випадку тренер підбере спеціально для вас програму, що включає вправи на розслаблення і стимуляцію м’язів. Розробки ж лікувальної фізкультури спрямовані на те, що діють цілеспрямовано і точно. Такі методи мобілізують пластичні процеси, регенерацію тканин, нормалізують обмін речовин.

Надзвичайно актуальною тема тонусу м’язів залишається для людей, які страждають надмірною вагою. Це пов’язано з тим, що зайвий жир згоряє в м’язах лише тоді, коли вони знаходяться в тонусі.

Але як привести м’язи в тонус, коли немає ні бажання, ні часу? Дивно, але і в таких випадках є вихід. Можна застосовувати прості, непомітні для оточуючих вправи. Наприклад, якщо вам доводиться стояти в черзі, покладіть руки на стегна і робіть злегка натискаючі рухи: так працюють м’язи рук і грудей. Якщо довго сидите в офісі, відірвіть одну ногу від підлоги на пару сантиметрів від підлоги і утримуйте в такому положенні: працюють м’язи стегон і живота.

Недавно американські вчені взагалі дійшли висновку, що навіть одні думки про заняття спортом призводять м’язи людини в тонус. Вони провели експеримент, в якому брали участь 10 добровольців від 25 до 30 років, які регулярно займалися мисленнєвої гімнастикою. Вражаюче, але через кілька тижнів таких «тренувань» їх мускулатура зміцнилася на 13,5%, а ефект уявних тренувань зберігався протягом трьох місяців.

Фахівці встановили, що м’язи починають рухатися у відповідь на імпульс рухових нейронів. Однак і «розігрів» цих нейронів залежить від сили імпульсів, що посилаються мозком. Спробуйте, можливо, такий метод тонусу м’язів підійде вам.