Гучна музика в навушниках може привести до глухоти

Винахідники касетного магнітофона з навушниками в 1979 році не припускали, яку небезпеку може принести їх дітище для молоді. Сьогодні британські фахівці попереджають, що любителям слухати музику в навушниках загрожує істотне погіршення слуху. При цьому зміна слуху під впливом гучного шуму буде незворотньою.

Невтішна статистика свідчить про стрімке зниження слуху у молоді через прослуховування гучної музики в навушниках. Тим не менш, сьогодні підлітки в навушниках на вулиці, у громадському транспорті – звичайне явище. Але мало хто з них замислюється, як звук в навушниках впливає на слух.

Кожному з нас доводилося відчувати на собі вплив гучної музики. Пам’ятаєте дзвін у вухах після виходу з клубу або концертного залу? Деякий час після концерту ми відчуваємо зниження слуху і навіть розмовляємо голосніше звичайного. Але якщо після музичного заходу організму потрібно кілька годин, щоб відновитися, то при щоденному впливі на вуха звуків МР3-плеєра часу на відновлення може не залишитися …

Чим жертвують молоді люди через бажання не розлучатися з улюбленою музикою?

Запамороченням, дзвоном у вухах, зниженням або навіть втратою слуху.

Природа влаштувала наш слуховий апарат таким чином, що м’язи слухового проходу обмежують доступ небезпечних коливань у внутрішнє вухо при впливі гучних низьких і високочастотних звуків. Однак якщо гучні звуки тривалий час не припиняються, м’язи просто здаються і перестають захищати внутрішнє вухо. Це призводить до пошкоджень особливих волоскових клітин, відповідальних за передачу імпульсу в мозок.

Найбільшу небезпеку для вуха несуть гучні високі частоти, на другому місці – низькі. Природа передбачила в нашому вусі захист лише від короткочасних гучних звуків, а тривалий вплив рано чи пізно призведе до зниження слуху.

Британські фахівці з товариства глухих та слабочуючих «Action on Hearing Loss» опитали більше тисячі людей з нормальним слухом, які слухають музику в громадському транспорті, під час піших прогулянок або як звуковий фон під час роботи. 30% опитаних повідомили, що слухають улюблені композиції досить голосно і не особливо переживають через це.

Разом з тим дослідники встановили, що кожен десятий британець страждає тіннітусом – постійним дзвоном у вухах. Нерідко цей стан супроводжується почуттям страху і тривоги, безпорадності, що значно погіршує якість життя.

На жаль, поки ще на плеєрах немає грізного попередження про наслідки гучного прослуховування музики. Тому завдання дорослих полягає в тому, щоб знайти аргументоване пояснення і проявити терпіння, щоб розповісти дитині про шкоду прослуховування гучної музики. Донесіть до нього, що поганий слух, а тим більше глухота, можуть в майбутньому стати перешкодою нормального життя.

Щоб уникнути сумних наслідків, всього лише і потрібно – дозувати прослуховування музики на плеєрі і використовувати допустиму гучність, при якій можливо розчути мовлення людини, яка знаходиться поруч.