Як перемогти мозолі на ногах?

Майже всім відомо це жахливе відчуття мозолів на ногах. Іноді мозолі бувають настільки болючими, що нестерпною стає одна думка про взування. Однак з будь-якими, навіть самими складними мозолями, можна впоратися за правильного підходу.

Мозолі звичайно мають чіткі обриси і невеликі за розміром. Вони бувають двох видів: сухі і мокрі. В останніх накопичується лімфа. Якщо мокрі мозолі не лікувати, то з часом вони трансформуються в тверді (сухі).

Головною причиною появи мозолів є неправильно підібране незручне взуття.

Як лікувати мозолі?

В аптеках сьогодні можна знайти багато засобів проти мозолів. Їх головними компонентами, як правило, є саліцилова і бензойна кислоти, які розм’якшують ороговілі ділянки шкіри. Перш ніж наносити аптечні препарати, треба розпарити ноги і вже потім нанести засіб на мозоль, намагаючись не потрапити на шкіру навколо нього.

Народна медицина також пропонує чимало рецептів для лікування мозолів.

Мильно-содові ванночки

Такі ванночки размягчают ороговілу шкіру і полегшують видалення ороговілої мозолі. Для приготування ванночки візьміть 2-3 ч.л. питної соди і столову ложку стружки господарського мила, все розчиніть в літрі гарячої води. Потримайте ноги в ванночці близько півгодини, а потім видаліть розм’якшену мозоль пемзою. На завершення змастіть оброблену ділянку жирним кремом.

Ванночка із марганцівки

Ця ванночка ефективна при хворобливих мозолях. У приготовлений розчин рожевого кольору додайте трохи солі і потримайте ноги 15-20 хвилин. Ванночка розм’якшать мозоль і позбавить від болю.

Сольові ванночки

Холодні сольові ванночки при регулярному застосуванні розсмоктують мозолі. Візьміть столову ложку солі на літр холодної води і тримайте ноги близько 30 хвилин.

Примочки з чорносливу

Зваріть в молоці чорнослив, вийміть з нього кісточку і прикладіть гарячим до мозолі на 20-30 хвилин. Чорнослив періодично міняйте, щоб він весь час був гарячим. Потім видаліть мозоль пемзою або акуратно зріжте манікюрними ножицями.

Лимон

Візьміть шкурку лимона з залишками м’якоті і на ніч прикладіть до мозолі, зафіксувавши пов’язкою. Попередньо распарьте ноги. Повторіть процедуру 3-4 рази. Потім видаліть мозоль і змастіть шкіру жирним кремом.

Картопля

Сиру картоплю натріть на дрібній тертці і покладіть на складену в кілька разів марлю. Прибинтовуйте до ноги на ніч протягом кількох днів, а після видаліть мозоль.

Алое

Лист алое розріжте вздовж і прибинтуйте його до мозолі. До ранку ви вже зможете видалити мозоль.

Цибуля

Натріть цибулю на тертці або дрібно наріжте, прикладіть кашку до мозолі, укутавши целофаном і зафіксувавши бинтом на ніч. Вранці мозоль можна видалити.

Ще один хороший рецепт з печеною цибулею. Гарячу печену цибулю на 15 хвилин прикладіть до мозолі, потім занурте ноги на 15 хвилин в сольову або содову ванночку, а потім видаліть мозоль.

Але бувають складні випадки, коли мозолі сильно запущені і видалити їх в домашніх умовах непросто. В цьому випадку на допомогу прийдуть фахівці, які впораються з мозолями, застосовуючи рідкий азот або лазер.

Як бачите, є багато способів впоратися з мозолями, тому немає необхідності терпіти їх. А щоб у майбутньому не допустити їх появи, треба більш відповідально підходити до вибору взуття.