Чому друзів менше, ніж приятелів?

Спілкування є важливим фактором щасливого життя кожної людини. Добре, коли є люди, які завжди вислухають, опиняться поруч в непросту хвилину-Друзі. Але часто буває, що, маючи потребу в надійному плечі, ми натрапляємо лише на співчуваючі посмішки-Приятелі.

Особливо важлива наявність друзів для підлітків. У цей період соціального становлення спілкування є домінуючим фактором для розвитку особистості, і знайти хорошого друга стає великим щастям. Відсутність друзів у цьому віці може стати справжньою трагедією і породити комплекс неповноцінності. Але як пояснити дитині, в чому різниця між друзями і приятелями?

Перш за все, краще сказати правду: справжніх друзів у житті будь-якої людини буває дуже мало.

А ось приятелів може бути багато. Між друзями і приятелями дійсно є суттєва відмінність. Якщо дитина побачить ці відмінності, усвідомить їх, то сама зрозуміє причини такої малої кількості друзів і перестане турбуватися з цього приводу.

Мудрість життя дорослих людей дає розуміння того, що з друзями дозволений свій особливий стиль спілкування. Причому він вибирається не тільки вами, а й друзями. З приятелями ж такий стиль спілкування не дозволений.

Саме слово «приятель» походить від дієслова «прийняти» – прийняти люб’язне ставлення, виражене людині будь-ким. Люди легко сприймають наші слова і погляди за умови, що вони збігаються з їх власними. Збіг у поглядах на якусь тему, однакове ставлення до чого-небудь викликають у людей почуття близькості. Обидва щиро радіють, що є в світі людина, що розділяє таку ж точку зору. Людині завжди приємно те, що лестить її почуттям, те, що тішить її самолюбство, приносить задоволення розуму і збігається з її міркуваннями. Іншими словами завжди приємно те, що тішить наше его.

Всі ці «приємно» створюють якесь ілюзорне почуття взаєморозуміння. І бажання бути зрозумілим і сприйнятим іншою людиною цілком нормальне. У житті кожного з нас бувають моменти, коли ми цього дуже потребуємо. Водночас завжди потрібно розуміти і пам’ятати, що такі збіги можуть бути лише в чомусь. І якщо людина буде розмовляти з вами тільки про «приємне», то насправді у неї немає щирого бажання глибше дізнатися вашу особистість. При цьому такий рівень розуміння і спілкування задовольняє багатьох людей.

Що ж таке справжня дружба?

Таке відчуття породжується більш глибоким розумінням себе та інших. Якщо присутні щирість у бажанні зрозуміти іншу людину, то можна говорити про дружбу. Якщо ж при спілкуванні обговорюються тільки «приємні» питання, то йдеться про приятельство.

Справжній друг може мати зовсім інший погляд на життя, він не буде боятися сказати вам про «неприємне». І ось ця інша точка зору дозволяє нам глибше пізнати реальність життя і більш мудро її сприйняти. Друг не побоїться критично висловити вам свою думку з приводу ваших вчинків, але й вас він також уважно вислухає і зробить висновки.

Опір нашого розуму до іншої точки зору може викликати ворожість, але якщо людина нам небайдужа, то ми постараємося вислухати, зрозуміти і прийняти її позицію. Таким чином, справжня дружба дає цілісне сприйняття світу, з протилежних боків його проявів. Чи багатьох таких людей, які прямо виражають нам в очі свою думку, обходячи «приємні» теми, ми можемо терпіти біля себе? Одиниці.

У цьому відповідь на запитання, чому справжніх друзів у людини так мало.