Чому від деяких звуків «мурашки по шкірі»?

Навколишній світ переповнений всілякими звуками. Деякі з них ми часто не помічаємо, деякі приємні слуху, але є такі, які змушують мурашки бігти по шкірі …

Ми говоримо про ті звуки, які дратують нервову систему. Наприклад, мало хто буде радий звуку електродрилі або пронизливому плачу чужого немовляти. А згадайте свої відчуття від скрипу крейди по шкільній дошці або від дряпання нігтями по якій-небудь шереховатій поверхні. Для багатьох це справжнє катування.

У чому причина такого сприйняття?

Дослідники встановили, що вина лежить на особливостях сприйняття звуків, що сформувалися в процесі розвитку виду Homo sapiens. У 2011 році вчені провели дослідження, в результаті якого з’ясували, що за специфічної форми вушної раковини звуки певного діапазону часто здаються набагато голосніше за інших.

Вчені припустили, що вуха людей в загальній звуковій картині виділяють аудіо-сигнали, які стали життєво значущими в ході еволюції. Так, рідко який дорослий залишиться байдужим до плачу немовляти, тому що швидка реакція наших предків на дитячий плач підвищувала безпеку потомства, а значить – покращувала виживання виду. Звичайно, в наші дні, на щастя, батькам не доводиться негайно кидатися на крик дитини, щоб вирвати її з лап шаблезубого тигра. Але пронизливий крик малюка, навіть чужого, породжує негайне бажання відреагувати, усунувши причину плачу.

Яка частота звуку стає нестерпною?

Це частоти, що відносяться до діапазону 2000-4000 Гц. Вони породжуються царапанням нігтями по стіні, скреготом металевої губки по посуду, скрипом пінопласту, шумом електропили – загалом, всіма звуками, які ми так «любимо». Помічено, що при видаленні цих частот людина перестає сприймати такі звуки як неприємні.

Далі вчені продовжили експеримент і з’ясували, що «мурашки по шкірі» є наслідком побічного ефекту фізіологічної реакції організму на найсильніший аудіо-подразник. Наприклад, коли людина чує дряпання крейди по дошці, у неї спостерігаються всі ознаки стресу, тобто змінюється артеріальний тиск, частота серцебиття, електропровідність поверхні шкіри.

Британські вчені склали рейтинг найбільш неприємних нашому слуху звуків. Щоб електропровідність нашої шкіри змінилася, досить просто згадати про них:

1. Скрегіт ножа по пляшці

2. Скрип вилки про склу

3. Скрип крейди по шкільній дошці

4. Тертя лінійки по пляшці

5. Дряпання нігтями по дереву

6. Пронизливий жіночий крик

7. Вереск електропили

8. Скрип велосипедних гальм

9. Гучний плач немовляти

10. Звук електродрилі.

Відчули?