Чому не худне живіт?

Як хочеться бути стрункою і красивою! Але клятий живіт, який зрадницьки випирає з-під улюбленої сукні в обтяжку, здатний зіпсувати життя будь-якій жінці. Самі прогресивні дієти, виснажливі вправи в спортзалі – все марно. Живіт залишається на своєму місці.

Чому ж він з’являється?

Прояснити ситуацію допомогли вчені, які провели дослідження на самках мишей. Результат здивував дослідників: виявилося, що жінки частіше за чоловіків виробляють жир в області живота. Також дослідження пояснило, чому жінки різко набирають вагу після настання менопаузи.

Отже, вчені відстежили ланцюжок подій у мишачих самок, який починається з активації одного з ферментів і закінчується формуванням внутрішнього жиру – жиру, який накопичується навколо внутрішніх органів і пов’язаний з вищим ризиком для людей з діабетом другого типу, серцевими захворюваннями і раком.

Вченим вдалося з’ясувати, принаймні, одну з функцій цього ферменту – виробництво сильного гормону, який згодом бере участь у формуванні внутрішніх жирових клітин. Дивно, що джерелом цього гормону є вітамін А. Імовірно, що у жінок цей фермент міститься у великих кількостях, ніж у чоловіків, навіть коли обидві статі їдять їжу з високим вмістом жиру. Після того як учені генетично змінили мишей, видаливши цей фермент, самки залишалися худими, зокрема в області живота, навіть якщо їли багато жирної їжі. У видозмінених самців також сповільнилося ожиріння на животі, але ефект був набагато менш істотним, ніж у самок.

Вчені прийшли до наступного висновку:

-впливаючи на фермент, можна регулювати кількість жиру в певних місцях у жінок. Також були проведені інші експерименти, які показали, що жирові клітини у самок мишей, які відчувають нестачу в ферменті, виробляли білки, що використовують жир як паливо, тобто жир в організмі спалювався цим білком.

Після того як учені вивчили жирову тканину людей, з’ясувалося, що такий же фермент присутній і в людській тканини, крім того, його рівень був значно вище в клітинах, витягнутих з внутрішньої жирової тканини повних жінок порівняно з клітинами взятими у худорлявих жінок.

Також вчені припустили, що естроген пригнічує діяльність цього ферменту, що і є поясненням того, чому жінки після менопаузи і зменшенням вмісту естрогену в організмі швидко накопичують жир в області талії.

Можливо, вчені придумають, як допомогти жінкам у будь-якому віці придушувати роботу злобного ферменту, провокуючого накопичення жиру на животі …