Як часто ви міняєте подушку?

Щоб мати хороший сон, треба частіше міняти подушки, або хоча б періодично прати їх при температурі вище 60 градусів.

Запитайте себе, як часто ви міняєте подушки і ковдри?

Більшість людей визнають, що роблять це, коли річ зовсім вже починає розвалюватися. У той же час експерти стверджують, що таке легковажне ставлення до здоров’я призводить до проблем з шиєю, появи лупи, розмноженню пилових кліщів.

Як кажуть медики, щодня під час сну в наші голови втираються пил і грибки, що викликають лупу. Протягом багаторічного використання подушки вбирають незліченну кількість шкідливих речовин і мікроорганізмів з повітря. Але ми ще не звикли регулярно міняти подушки. Близько 90% людей роблять це раз на кілька років.

Щоб уникнути впливу шкідливих бактерій на організм, можна використовувати кардинальний метод – викинути стару подушку і купити нову. Але цей метод змусить серйозно розщедритися. З метою економії подушки треба прати при температурі не нижче 60 градусів, можна віддавати в хімчистку, корисно проводити їм процедури на свіжому повітрі, виставляючи на сонечко, деякі проморожують білизну або пропрасовують гарячою праскою. Ще один простий і недорогий спосіб – надягати на подушку відразу кілька наволочок, тоді пил і мікроорганізми не зможуть легко проникнути на поверхню. Тільки не забудьте міняти наволочки не рідше 2 разів на місяць.

Загальноприйняті правила гігієни вимагають міняти подушку кожні два роки, а ковдрі відводять 5 років використання. У Великобританії було проведено соціологічне опитування, згідно з яким 82% громадян взагалі поняття не мають про такі нормативи. В опитуванні взяли участь 2 200 осіб старше 18 років. 46% з них змінюють подушки тоді, коли вже самі бачать, що «пора». Зрозуміло, що це вельми невизначений термін, який може тривати не просто роками, а десятиліттями! А 21% опитаних купують «нові» подушки і ковдри виключно на розпродажах.

Незважаючи на те, що більшість людей не в курсі, як часто треба міняти постіль, вони все ж розуміють, що подушки треба міняти частіше, ніж ковдри.

Не варто забувати і про матраци, які вимагають заміни один раз на 7 років (відразу згадайте, як довго ви спите на своєму дивані з фіксованим матрацем?).

Термін зміни постільних речей залежить багато в чому від їх якості. Сьогодні можна купувати спеціальні захисні покриття, які продовжать цей термін.

Можна порадувати тих, хто прагне продовжити молодість і красу. Нещодавно вчені придумали подушку, яка захищає від утворення зморшок. Причому це було випадкове відкриття. Спочатку фахівці працювали над створенням матеріалу, що сприяє загоєнню ран. Дослідники працювали з окисом міді і помітили, що окрім цілющого ефекту ця речовина ще й омолоджує тканини навколо ран. Лікарі помітили, що у пацієнтів розгладжуються зморшки. Таким чином було вирішено вплітати в тканину наволочки найтонший мідний дріт. Цей дріт настільки тонкий, що на дотик нічим не відрізняється від тканини. Так і була створена «мідна подушка» від зморшок.