Як зупинити карієс?

Складно знайти більш поширене захворювання на Землі, ніж карієс. 99% населення планети стикається з ним. Хоча ось у ескімосів і членів племені гунзо, що проживають на Південному Памірі, карієсу не буває.

Причина

Протягом століть вчені намагаються з’ясувати причину карієсу і зрозуміти природу феномена ескімосів і гунзо. На сьогоднішній день запропоновано понад чотирьохсот теорій механізму появи карієсу. Найбільш ранні з них прийшли з давнини і звинувачують мікроби.

Сучасні вчені сходяться на думці, що карієс викликають мікроорганізми, що мешкають в ротовій порожнині. Вони виділяють органічні кислоти, які роз’їдають зубну емаль. Головним джерелом живлення для бактерій є глюкоза, тобто солодощі. Так що праві мами і бабусі, які забороняють своїм дітям їсти багато солодкого. Крім того, ласуючи кондитерськими виробами і випічкою, наш організм недоотримує кальцій і фтор, необхідні для здоров’я зубів.

Профілактика

Для профілактики карієсу стоматологи рекомендують щодня включати в раціон тверду їжу, наприклад сирі овочі і фрукти. Вони корисні не тільки вітамінами, але і тим, що очищають зуби. Як не крути, а саме погана гігієна рота призводить до появи карієсу. Але також на стан зубів можуть впливати спадкові чинники, індивідуальні особливості зубів і загальний стан організму.

Як швидко розпізнати карієс?

Вся підступність карієсу в тому, що на початковій стадії визначити його неможливо. Зовні уражений зуб виглядає абсолютно здоровим: не болить, не реагує на зміну температур. Але поступово емаль тьмяніє, стає рихлою і на ній з’являється ледь помітна світла плямочка – каріозна пляма. Якщо вчасно виявити такі зміни, то можна буде позбутися від карієсу без свердління, а за допомогою спеціальних лікувальних лаків. Але виявити карієс на ранній стадії може тільки фахівець, ось чому так важлива регулярна консультація лікаря-стоматолога.

Гарна посмішка

У наш час гарна посмішка – запорука життєвого успіху. Це вже багато хто засвоїв, а тому не шкодують часу і коштів на профілактику. Здоров’я зубів допоможе зберегти ретельна гігієна і повноцінне харчування. Хоча на сьогодні існують спеціальні технології, що запобігають розвитку карієсу – наприклад, герметизація природних щілин в емалі зуба гелій-неоновим лазером. Після цієї процедури емаль стає міцнішою, а хвороботворні мікроби гинуть.

Але якщо навіть ви не можете собі дозволити такі дорогі процедури, ретельно проводьте гігієну ротової порожнини і правильно харчуйтеся. У вашому меню завжди повинні бути присутніми фторвмісні продукти, а також з високим вмістом кальцію і вітаміну D.

Гарної вам посмішки!

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.