Як вибирати біо продукти?

Як часто вам доводилося купувати яблуко зі смаком мила?

А сардельки, після варіння яких вода набуває ніжний рожевий колір? За даними ВООЗ середньостатистичний європеєць за рік з’їдає від 3 до 9 кг консервантів, стабілізаторів і інших харчових добавок. Чи існує спосіб захистити свій організм від небажаних елементів таблиці Менделєєва?

Все більше людей починають проявляти підвищений інтерес доекопродуктів, особливо жителі США та Німеччини ретельно стежать за тим, що потрапляє до них на стіл. Також здорове харчування отримало масову популярність у Франції. У нас же не так багато магазинів, де можна купити екоголічно безпечні продукти.

У чому відмінність біо їжі від звичайних продуктів, крім повної відсутності штучних добавок? Сьогодні на наших прилавках переважають перероблені продукти, в тому числі і молочні. Більшість з них містять гормони росту і пестициди. Навіть фахівці у відкриту говорять про те, що сучасна харчова промисловість немислима без харчових добавок, які зазвичай маркуються індексами «Е». Якщо заборонити ці добавки, то, здається, харчовий бізнес буде знищений. При цьому про шкоду цих хімічних елементів для організму людини написані кілометри статей.

На сьогоднішній день в світі існує три основні системи стандартів органічної продукції:

– EU Regulation,

– Codex Alimentarius Guidelines for Organicallyproduced food,

– IFOAM Basic Standards ( IBS).

І тільки на основі цих стандартів видається сертифікат, що привласнює продуктам статус органічних. Тобто якість екопродукціі підтверджується в ході суворих процедур сертифікації.

Українське законодавство поки ще далеко недосконало у визначенні статусу екопродуктов. Тому на прилавках можна знайти багато товарів, виробники яких так чи інакше експлуатують тему БІО. Але ми ж хочемо вживати здорову їжу і прагнення до цього змушує нас вірити, що ми купуємо саме біо-продукти. Майже на всіх продуктах ми можемо знайти значок «Без ГМО» , але реально підтвердити це можна лише шляхом складної перевірки.

Як же споживачеві відмовитися від неорганічної їжі і де знайти біо продукти?

У першу чергу не плутайте натуральні продукти з органічними. Органічними називаються лише ті продукти, виробництво яких сертифіковано за органічними стандартами незалежними сертифікаційними органами. Етика органічних продуктів містить інформацію про сертифікаційні органи, органічні стандарти, за якими ці продукти сертифікували, а також вони мають відповідний логотип.

При покупці біо-продуктів уважно читайте етикетку. Факт того, що продукт називається органічним, ще не означає, що він корисніший тих же чіпсів. Справа в тому, що і в таких продуктах може бути надмірний вміст жиру, солі або цукру.

Овочі та фрукти купуйте в сезон. Ідеально – купувати такі продукти в той же день, коли їх зірвали і доставили в магазин. Цікавтеся у продавців вашого магазину, коли у них нові поставки.

Гарна можливість запастися екопродуктами – купувати їх на фермерських ринках. Тут ще є додаткова можливість поспілкуватися з виробниками.

Якщо вам важко у вашому місті чи районі знайти органічні продукти харчування, не впадайте у відчай, сьогодні на допомогу приходять покупки онлайн. Але обов’язково вимагайте від продавців органічні сертифікати, що підтверджують справжній статус органічної продукції.

Але найкращий варіант для тих, хто дійсно зацікавлений у вживанні біо-продуктів – самостійно вирощувати зелень, фрукти і овочі! При цьому зелень можна посадити навіть у квартирах багатоповерхівок.