Чим загрожує брак магнію?

Магній є одним з основних мікроелементів, необхідних для серця і судин. Але магній є учасником і багатьох інших фізіологічних процесів, тому його дефіцит може стати серйозною загрозою для організму.

Основна кількість магнію в організмі міститься в кістковій тканині, дентині зубів, в м’язової і нервової тканини, печінці та нирках.

Кому потрібен магній?

Магній потрібний всім. Добова потреба для дорослої людини – 350-400 мг, при вагітності і для спортсменів – 450 мг.

Але особливо необхідний магній людям, страждаючим від перебоїв роботи серця. Вчені провели дослідження, в ході якого з’ясували, що з 25 пацієнтів з серцевою аритмією, яка не піддається лікуванню, у 20 виявився дефіцит магнію. Після призначення його в ін’єкціях у всіх хворих ситуація стабілізувалася. А один з пацієнтів впорався з магнієвим дефіцитом без ін’єкцій, а просто з’їдаючи 4 банана на день.

Магній необхідний при підвищеному рівні холестерину. Їжа з високим вмістом магнію попереджає формування холестеринових бляшок. Магній бере участь у регулюванні механізму згортання крові, при його достатній кількості рідше утворюються тромби.

Потерпаючим від мігрені магній особливо необхідний. Фахівці з Теннессі (США) спостерігали за станом 500 пацієнток з мігренню. Їм було призначено лікування магнієм по 200 мг на день. 80% з них повністю забули про біль, при цьому за допомогою магнію вдавалося зняти напад, який вже почався, протягом години.

Симптоми дефіциту магнію

Найчастіше недолік магнію відбивається на загальному самопочутті людини. Це постійна втома, швидка стомлюваність, ранкова втома, коли навіть після нічного сну важко починати день.

При нестачі магнію страждає нервова система. Хворі відчувають дратівливість, тривожність, з’являються напади страху, плаксивості, у важких випадках може навіть розвинутися депресія. Нічний сон у хворих супроводжується кошмарами, тому на ранок вони прокидаються «розбитими». Стан можуть супроводжувати нервові тики і порушена шкірна чутливість.

Дефіцит магнію часто супроводжується запамороченнями і головними болями. Спостерігається порушення пам’яті і концентрації уваги.

Ще одна показова ознака нестачі магнію – ламкість і випадання волосся, ламкість і шарування нігтів, карієс зубів.

При нестачі магнію частими є м’язові судоми, особливо в литкових м’язах, іноді в кистях і стопах.

І самий небезпечний симптом нестачі магнію – болі в серці, тахікардія, аритмія, підвищення або зниження артеріального тиску.

Як поповнити нестачу магнію?

Треба сказати, що найчастіше в дефіциті магнію винен наш раціон. Найбагатші джерела магнію ми рідко включаємо в наше меню. Але навіть якщо щодня їсти чорний хліб, вівсянку або гречку з молоком і банани, це все складе менше добової норми. Для виконання норми необхідно регулярно їсти соєві продукти, бобові, горіхи і цільні злаки.

Але й цього буде мало, якщо не навчитися «утримувати» магній в організмі. Є багато причин, за якими вміст цього мікроелементу знижується: алкоголь і сечогінні, нестача кальцію і надлишок жирів.

Якщо вам потрібно перевірити рівень мікроелементу магнію в організмі, ми готові вам допомогти. Здайте аналізи в нашій клініці для отримання точних результатів та консультації з нашими кваліфікованими фахівцями.

Прийом аналізів здійснюється з 08:00-12:00 без попереднього запису.