Про що говорить підвищена гнучкість суглобів?

Болі в суглобах є одними з найпопулярніших скарг на здоров’я. У зв’язку з цим вчені з’ясували деякі додаткові факти, які можуть призвести до патологій опорно-рухового апарату.

Деякий час тому вчені зацікавилися зв’язком між гіпермобільністю суглобів і хворобами кісток і суглобів. Тривалі дослідження показали, що серед людей з надмірною еластичністю і розтяжністю суглобів висока ймовірність придбання захворювань опорно-рухової системи.

Треба відзначити, що синдром гіпермобільності суглобів досить часте явище в світі поряд з такими патологіями як синдром Марфана, Елерса-Данлоса, недосконалого остеогенезу і Стіклера. Поряд з перерахованими захворюваннями гипермобильность суглобів може утворювати таке патологічне явище як дисплазія сполучної тканини.

Симптоми

Основною ознакою хвороби є відхилення від норми згинальних-розгинальних рухів у суглобах. Для виявлення зв’язку між гіпермобільністю суглобів і розвитком хвороб опорно-рухової системи було проведено експеримент, в якому взяли участь 65 пацієнтів у віці 16–80 років. При цьому серед пацієнтів налічувалося 78% жінок і 22% чоловіків. Оцінка показників гіпермобільності проводилася за допомогою шкали Grahame. Було встановлено, що 53% пацієнтів мають помірну норму рухливості суглобів, 27,6% — середню, а 12% — нормальну мобільність суглобів.

Пройшовши заміри гіпермобільності, пацієнтам провели МРТ для визначення стану кісткової системи. У підсумку було зафіксовано наявність протрузий хребців поперекового і шийного відділів у 50% пацієнтів з гіпермобільністю суглобів. Цікаво, що протрузії в грудному відділі були зафіксовано. У 58,3% пацієнтів з дисплазією сполучної тканини була виявлена ​​міжхребцева грижа шийного відділу і, як наслідо , міжхребцева грижа поперекового відділу, лікування якої набагато складніше. У групі з низькою і нормальної мобільністю суглобів число протрузий було значно менше і складало до 2 випадків на групу. Більш того, патологій хребта грудного відділу не було виявлено ні в одного учасника.

Результати дослідження

Результатом дослідження став висновок учених, що існує прямий зв’язок між гіпермобільністю суглобів і больовими синдромами в спині. Видалення міжхребцевої грижі з більшою ймовірністю може знадобитися пацієнтам з дисплазією сполучної тканини.

Батькам слід звернути увагу на надмірну гнучкість пальців дітей. Справа в тому, що підвищена гнучкість може свідчити про слабкість сполучної тканини, яка виникає при такому генетичному захворюванні як сидром Марфана.

Небезпека синдрому Марфана полягає в тому, що він може призвести до розвитку пролапсу мітрального клапана — пороку серця, при якому відбувається прогинання стулок мітрального клапана в ліве передсердя під час скорочення лівого шлуночка.

Навіть якщо вас або вашу дитини не турбує серце, але ви помічаєте підвищену гнучкість пальців, слід звернутися до лікаря-кардіолога, який призначить відповідне обстеження — кардіограма, УЗД серця, і зможе попередити розвиток небезпечного захворювання.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.