Навіщо потрібен генетичний паспорт?

Як показують останні відкриття медицини, майбутнє цієї галузі науки пов’язано з генетикою. Вже сьогодні, здавши генетичний аналіз, можна отримати генетичний паспорт, який містить в собі всю інформацію про ваш організм і стане серйозною підмогою для вас і лікуючого лікаря.

З дитинства ми задаємося питаннями: чому у людей очі різного кольору? Чому в одних волосся пряме, а в інших в’ється? Чому у нас різні групи крові? Але сьогодні навіть школярі знає, що вся справа в спадковості — в генах.

Але є й інші питання: чому одні переносять ангіну легко, а інші мучаться з високою температурою тиждень? Чому одні старіють рано і стрімко, а інші довго залишаються молодими? За реакцію людини на вплив навколишнього середовища відповідає його особистий генотип.

Незважаючи на всі ці розходження, гени різних людей схожі між собою майже на 99% і вся справа всього в 1% генетичної інформації. Термін «генетичний паспорт» з’явився ще в 2003 році, коли геном людини був стовідсотково розшифрований, але наукового доказу ще не мав. У той час наукові дослідження показали, що на молекулярному рівні особисті відмінності пов’язані з варіабельністю певних ділянок ДНК. Саме ці відмінності, названі поліморфізмом, визначають унікальність зовнішнього вигляду людини, а також реакції на різні дії зовнішнього середовища.

Які б сигнали не отримував наш організм, завжди слідує відповідна реакція, контрольована генами. Активність певного гена програмує синтез відповідного білка. Це виражається у вигляді клітинної або імунної реакції шкіри на дратівливість.

Яка мета генетичного паспорта?

Сьогодні будь-які медичні аналізи або тести відображають лише нинішній стан пацієнта. Доктор ж ставить собі за мету мати більш широку картину з прогнозованим характером. Генетичний паспорт дозволяє лікарю «зазирнути в майбутнє». Йдеться про визначення генетичної унікальності кожного з нас і розробці на цій основі хороших програм, що гарантують більш міцне здоров’я і навіть довголіття тих чи інших систем організму.

Кожна людина зі своїм особистим набором генів в чомусь виграє, а в чомусь програє. Аналізуючи «сильні» і «слабкі» сторони генома людини, медицина має можливість персоналізувати діагностичний, профілактичний і цілющий підходи. Для цього і потрібен генетичний паспорт людини.

Звичайно, генетичні дослідження не поставлять діагноз, але допомагають виявити у людини підвищену схильність до тих чи інших захворювань. Застосовуючи відповідні заходи, можна забезпечити ефективну профілактику. Це дозволяє в тій чи іншій мірі вплинути на захворювання, закладені в генах.