Чому ми прокидаємося до дзвінка будильника?

Напевно, кожна людина, якій треба часто рано вставати, помічала, що її організм прокидається на кілька хвилин раніше, ніж дзвонить будильник.

Чому так відбувається?

Усе пояснюється внутрішнім годинником нашого організму, який так само хороший, як механічний годинник, або навіть краще. Цей годинник контролюється скупченням нервів в центрі мозку – супрахіазмальне ядро. Воно і визначає циркадний ритм — період сонливості і бадьорості, контролює кров’яний тиск, температуру тіла і відчуття часу.

За великим рахунком, наше тіло — це теж механізм, якому для нормальної роботи потрібна стабільність і послідовність. Тобто якщо ви звикли засинати і прокидатися в один і той же час протягом декількох днів, ваші внутрішні годинники підлаштовуються під цей графік.

За цикл сну-неспання відповідає білок PER. Протягом дня рівень білка опускається і піднімається, досягаючи піку увечері і падіння вночі. При низькому рівні білка PER кров’яний тиск падає, пульс сповільнюється, а мислення стає туманнішим — людина стає сонною.

Якщо засинати і прокидатися щодня в один і той же час, то організм навчиться виробляти достатню кількість PER в потрібний час — приблизно за годину до пробудження рівень PER разом з температурою тіла і артеріальним тиском почне зростати. Це дає сигнал організму, що через годину спрацює будильник, і для того, щоб згладити стрес різкого пробудження, що шкідливо для організму, тіло виробляє цілий потік з гормонів стресу — кортизолу.

Це і пояснює пробудження раніше будильника. Насправді наше тіло ненавидить цей будильник. Адже звук будильника зводить нанівець всю роботу нашого тіла — заважає прокидатися йому плавно, природним чином.

Якщо вас все-таки будить будильник, то, ймовірно, ви недосипаєте або лягаєте спати не за графіком. У тих людей, які встають в різний час у будні дні та у вихідні, «скидається» налаштування внутрішнього годинника. Вибившись з графіка, ваше тіло не знає, коли йому треба прокинутися, тому звук будильника діє на нього приголомшливо.

Що ви робите, коли вас будить будильник?

Натискаєте кнопку повтору і ваш організм, який уже прокинувся, знову впадає в фазу швидкого сну, що ще більше збиває внутрішній ритм. Гормони, які допомагають вам заснути, перемішуються з гормонами, що допомагають вам прокинутися — ваше тіло перебуває в шоковому стані і з кожним наступним дзвінком відчуває ще більший стрес. Такі ранкові катування з часом позначаться на стані здоров’я.

Все це є доказом того, що дотримання режиму дня відіграє важливе значення для нашого здоров’я, допомагає відчувати себе бадьорим і енергійним протягом дня.