Чому дитина хропе у сні?

Діти часто підносять нам сюрпризи і не завжди приємні. Деяких батьків турбує хропіння уві сні у дитини. Дійсно, чому навіть немовлята хропуть у сні?

Існує поширена думка, що виникнення хропіння пов’язано з віковими змінами і ослабленням голосових зв’язок. Але цього не можна сказати про новонароджених або тримісячних дітей. Так може, хропіння — це не тільки якась особливість, а симптом якогось захворювання?

Щоб розібратися в цьому, треба деякий час поспостерігати за дитиною, а для підтвердження своїх спостережень краще запросити фахівця, який кваліфіковано оцінить стан дитини і дасть рекомендації щодо усунення хропіння.

Причини виникнення хропіння у дітей можуть бути різні. Як правило, це анатомічні порушення, що призводять до звуження дихальних шляхів. Серед таких порушень наступні:

Причини

  • збільшені аденоїди, коли глоточна мигдалина перекриває носові проходи, через що дитина дихає ротом і невиразно розмовляє;
  • поліпи в носі,
  • запальний набряк глотки;
  • простудні захворювання, що супроводжуються нежиттю або хронічний вид нежиті;
  • викривлення носової перегородки;
  • аномалія м’якого і твердого піднебіння;
  • зміна в будові лицьових кісток черепа;
  • вроджена вузькість носових ходів або глотки.

Якщо причина ще не встановлена, можна спробувати позбавити дитину від хропіння звичайними способами.

Способи позбавити дитину від хропіння

1. Підберіть зручну подушку, краще ортопедичну. Подушка повинна бути плоскою, не більше шести сантиметрів заввишки. Занадто висока подушка змінює положення шиї, що теж може викликати хропіння.

2. Привчіть дитину спати на боку, а не на спині.

3. Регулярно провітрюйте кімнату дитини і проводьте вологе прибирання. Сухе повітря висушує слизову оболонку носової порожнини і сприяє утворенню «корочок», які теж можуть викликати хропіння.

4. Якщо хропіння у дитини викликане закладенням носа, закапайте їй ніс судинозвужувальними краплями.

Всі ці методи допоможуть позбутися хропіння у дитини, якщо не спостерігається патологія лор-органів. Якщо ж ви стурбовані хропінням у дитини, затримкою дихання уві сні, необхідна консультація лікаря.

Медикаментозне лікування хропіння у дітей проводиться тільки в разі запального процесу носоглотки. Хірургічне ж втручання показане тоді, коли є анатомічні перешкоди нормальному диханню під час сну, про які ми писали вище.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.