Корисні бактерії для здорового травлення

Сучасна медицина вже зуміла довести людям користь багатьох бактерій, необхідних для нормальної роботи травлення. Навіщо ж потрібні біфідо-і лактобактерії?

Шлунково-кишковий тракт людини і тварин у великій кількості населений різноманітними мікробами. У травних шляхах людини всього налічується більше 300 різноманітних видів бактерій, а загальна маса бактерій, що живуть у нашому організмі, дорівнює 3–4 кг!

Велика частина цих бактерій представлена ​​обов’язковими мікробами, які формують нормальну мікрофлору кишечника. Є, звичайно, і такі, які можуть викликати різні захворювання, але вони представлені набагато меншою кількістю. Ці мікроби, як правило, потрапляють в кишечник з різними продуктами харчування, але не можуть тривалий час виживати в кишечнику, а тому швидко руйнуються.

У разі будь-якої тривалої зміни нормальної мікрофлори кишечника розвивається дисбактеріоз.

Навіщо ж потрібні організму мікроби?

Нормальна мікрофлора кишечника відіграє винятково важливу роль в роботі травного тракту і організму в цілому. Найбільш важливу частину мікрофлори кишечника складають так звані облігатні мікроби, серед яких необхідні нашому організму біфідобактерії (85–98%) і лактобактерії (1% всіх мікробів). Всі облігатні мікроби кишечника харчуються не перетравленими залишками їжі. У процесі життєдіяльності облігатні мікроби розщеплюють залишки не перетравленої їжі, що допомагає кращій засвоюваності їжі. Крім того, ці бактерії синтезують ряд вітамінів і незамінних амінокислот.

Ще одна важлива функція мікрофлори кишечника — вироблення лізоциму — фактора, який обмежує розмноження патогенних бактерій. Заселення кишечника облігатними бактеріями створює несприятливі умови для розмноження умовно патогенних мікробів, тому, потрапляючи в кишечник здорової людини, патогенні мікроби швидко гинуть в умовах конкуренції з більш численними облігатними бактеріями.

Здорова мікрофлора відіграє також важливу роль в стимуляції імунного захисту організму. Стінки кишечника багаті лімфоїдною тканиною, тобто скупченням клітин імунної системи. Як відомо, стан мікрофлори кишечника є визначальним фактором функціонування імунної системи. У випадку розвитку дисбактеріозу спостерігається не тільки надлишковий ріст патогенних мікробів в кишечнику, а й зниження захисних властивостей організму в цілому.

Причини появи дисбактеріозу:

  • тривале і безконтрольне застосування антибіотиків;
  • проявляється на тлі гострої кишкової інфекції;
  • неправильне харчування (порушення обміну речовин);
  • хронічні захворювання ШКТ;
  • зловживання спиртними напоями;
  • захворювання імунної системи.

Особливо важливу роль нормальна мікрофлора кишечника відіграє для здоров’я новонароджених дітей, так як зростаючий організм більш чутливий до дії патогенних мікробів.

Лікування дисбактеріозу здійснюєтся за рахунок пробіотиків — спеціально розроблених препаратів і продуктів харчування, які містять у своєму складі біфідо- і лактобактерії. Також при дисбактеріозі призначають пребіотики — речовини вуглеводного походження, які використовуються мікрофлорою кишечника в цілях харчування. Пребіотики необхідні для здійснення молочно-кислого бродіння.

Біфідобактерії і лактобактерії у великій кількості містяться в кисломолочній продукції — кефірі, йогуртах, ряжанці, кисляку.