Вплив на шкіру хлорованої води в басейні

Важко посперечатися з тим, що водні заняття в басейні корисні для здоров’я. Але якщо одне відвідування басейну мало вплине на вашу шкіру, то регулярні походи, на жаль, позначаться на ній, зроблять більш сухою і прискорять старіння.

Плавання справедливо вважається одним з найкращих видів фізичного навантаження, крім того, воно практично не має протипоказань. Цей вид спорту рівномірно задіює самі різні групи м’язів. Якщо ви знайомі з плавцями, то помітили, як гармонійно вони складені.

Але серед всієї користі відвідування басейну є один істотний мінус — доведеться задовольнятися хлорованою водою. Багатьох від відвідування басейну змушує відмовитися саме хлорка, яку не економлячи, сиплють у воду. Незважаючи на те, що з’явилися сучасні не такі агресивні засоби знезараження води, хлорка все ще вважається одним з найбільш доступних і надійних способів дезинфікування.

Побічні ефекти, які нам дарує хлорована в басейні вода, — запалені очі, тьмяне і посічене волосся, суха шкіра, яка передчасно старіє.

Особливо вразливим перед хлоркою виявляється набряклий і розпушений від довгого перебування у воді роговий шар шкіри. Хлорка руйнує ліпідний прошарок рогового шару, яка утримує в шкірі вологу, не даючи їй випаровуватися. Зневоднена шкіра швидше втрачає пружність і гірше справляється із захистом від несприятливих факторів. При цьому, в молодому організмі клітини епідермісу відгукуються на пошкодження гідроліпідної плівки прискореним синтезом ліпідів, які швидко закривають пролом, що утворився в захисті, але з віком цей процес сповільнюється.

Невже доведеться відмовити собі в задоволенні плавати в басейні?

Не варто панікувати: можна прийняти комплекс заходів, які будуть протистояти згубній дії хлору.

Отже, перші кроки для боротьби з впливом хлорки на шкіру полягають у тому… щоб вибрати басейн, в якому вода знезаражується за допомогою озону або ультрафіолетової установки. Там, звичайно, теж присутній хлор, але в меншій кількості.

Але не впадайте у відчай, якщо такого басейну у вашому районі чи місті немає. Дотримуйтесь ряда правил, які допоможуть зберегти ваше волосся і шкіру у відмінному стані:

1. Використовуйте в басейні шапочку для плавання, подбайте, щоб вона щільно прилягала до голови і повністю ховала волосся. Хлорована вода сильно шкодить волоссю, роблячи його тьмяними і ламкими.

2. Придбайте плавальні окуляри з щільно прилеглим до лиця силіконовим обідком. Справа в тому, що контакт очей з хлорованою водою викликає сильне подразнення слизової оболонки, що може призвести навіть до кон’юнктивіту.

3. Перед басейном обов’язково змийте макіяж. Хлорована вода може вступити в хімічну реакцію з декоративною косметикою, яка залишилася на обличчі, і викликати алергію.

4. Перед зануренням у воду нанесіть на руки і обличчя дитячий крем або жирний поживний.

5. Відразу після басейну ретельно вимийтеся теплою водою, причому обов’язково з мочалкою та гелем для душу. Після душу не витирайте шкіру насухо, а лише злегка промокніть рушником. Потім допоможіть шкірі бальзамом, кремом або емульсією, які відновлять захисний гідроліпідний шар.

6. Якщо на вулиці мороз, не виходьте відразу після басейну на повітря, так як це додатковий стрес для шкіри, яка і без того ще не оговталася після контакту з хлорованою водою. Після плавання не менше півгодини залишайтеся в приміщенні.

7. Прийшовши додому, не просто сполосніть купальник і рушник, а виперіть їх пральними засобами, інакше від хлорки не позбутися.