8 ознак, що вказують на хворе серце

За статистикою ВООЗ від хвороб серця в світі щорічно вмирає 17 млн. чоловік . На жаль, з’явилася тенденція до «омолодження» серцевих захворювань. Сьогодні не рідкість, коли інфаркт вражає чоловіків ледь за 30.

Багато хто з нас думають, що добре знайомі з симптомами серцевого нападу: біль за грудиною, порушення частоти серцебиття, почуття тривоги, запаморочення, пітливість, іноді втрата свідомості.

Однак це найочевидніші і часто навіть запізнілі ознаки того, що серце не в порядку, які можуть закінчитися інфарктом. Є й інші сигнали, які ми не завжди розуміємо, але з’являються вони задовго до серцевого нападу.

1. Біль

Як правило, при захворюваннях серця ми чекаємо болю в грудях — це класична ознака стенокардії, викликаної звуженими артеріями, які обмежують приплив крові і кисню до серця. Однак стенокардія може проявити себе болем і в інших частинах тіла: шиї, щелепах, руках, зоні між плечей і навіть зубах. Якщо ви відчуваєте зубний біль під час якоїсь активності, вам потрібна консультація лікаря-кардіолога.

2. Мігрень

Мігрень з візуальними подразниками типу зигзагів перед очима, атакуюча жінок хоча б раз на місяць — передвісник хвороб серця. Це викликано проблемами з циркуляцією крові, що викликає сильні головні болі і провідні до проблем із серцем.

3. Тривалий грип

Якщо ви гриппуєте вже днів п’ять-шість, а хвороба і не думає відступати, це може бути сигналом серйозних проблем з серцем, яке не в змозі добре прокачувати кров. Часто це списують на грип, оскільки стан супроводжується втомою, слабкістю, труднощами дихання, типовими для грипу.

4. Брак повітря

Навіть легка задишка повинна стати приводом для тривоги, оскільки цей симптом супроводжує хвороби серця в 90% випадків. При цьому людина не відчуває ніяких фізичних навантажень, а утруднене дихання спостерігається навіть у лежачому положенні. За кілька днів до нападу людині може стати зручніше спати сидячи.

5. Облисіння

У чоловіків втрата волосся, що почалася з зони потилиці, може бути ознакою порушення роботи серця. В результаті досліджень вчені з Гарварду виявили, що такі чоловіки на 36% частіше страждають серцевими захворюваннями.

6. Проблеми з лібідо

65% представників сильної статі, у яких була виявлена ​​ішемічна хвороба серця, протягом декількох років до цього мали еректильну дисфункцію. У жінок же спостерігається погіршення лібідо і труднощі з отриманням оргазму.

7. Біль у ногах

Якщо ви відчуваєте судоми і біль при ходьбі в литках, це може бути ознакою периферичної судинної хвороби артерій ніг. А при проблемах з судинами ніг, треба перевіряти і серце.

8. Хропіння

Часте хропіння і порушення дихання уві сні є симптомом того, що мозок не посилає правильні сигнали організму про те, що йому необхідно дихати. Хропіння втричі збільшує ризик розвитку серцевого нападу.

Особливу увагу до цих симптомів повинні проявити люди, що входять до групи ризику:

  • вік — для чоловіків старше 40 років, для жінок — постклімактеричний;
  • підвищений тиск (більше 140/90 мм рт. ст.) і підвищений вміст холестерину в крові (більше 5 ммоль/л, або 200 мг/дл);
  • спадковість;
  • куріння (один з найбільш істотних факторів ризику), алкоголь і наркотики;
  • ожиріння, нездорове харчування і малорухливий спосіб життя;
  • надмірні емоційні навантаження;
  • цукровий діабет.