Чому шкідливо їсти на ніч?

У середовищі вчених медиків не один десяток років ведуться дискусії про те, корисно шкідливо їсти на ніч. Сумніви з приводу користі-шкоди нічних трапез мучать багатьох людей. Яке ж твердження є правдивим?

Деякий час тому австралійські вчені з Сіднейського університету прийшли до висновку, що їжа на ніч приносить користь організму. Ось таке несподіване виправдання тим, хто любить себе побалувати їжею перед сном. Пояснили це вчені тим, що після їжі в організмі підвищується рівень амінокислот триптофанів. При збільшенні числа триптофанів збільшується вміст у мозку серотоніну, гормону щастя, який благотворно діє на нервову систему і допомагає швидко заснути.

Однак такі доводи були спростовані вченими з Центру біології та циркадних ритмів в штаті Іллінойс. Фахівці виступили із заявою, що їсти на ніч все ж шкідливо. Вчені годували дві групи мишей – одну вдень, іншу — на ніч. Після шести тижнів обидві групи мишей погладшали, але по різному: ті, що їли на ніч погладшали на 48%, а ті, що харчувалися в правильний час — на 20%.

Вчені встановили, що зв’язок між добовими ритмами і обміном речовин відбувається на рівні генів. Зокрема вони показали, що мутація гена сlock — основного гена біологічного годинника людини — завжди призводить до порушення обміну речовин, і як наслідок, до ожиріння.

Споживані нами продукти містять вуглеводи, що легко засвоюються, підвищуючи рівень глюкози.

Якщо людина веде активний спосіб життя, отриманий цукор повністю засвоюється нашими м’язами, тому його не залишається на «зайві» кілограми. Але не всі в силах дотримуватися режиму нормального харчування, а тому перебиваються перекушуваннями і рясною вечерею перед сном.

Отриманий з їжею цукор не встигає перероблятися м’язами, так як після їжі ми відразу йдемо спати. Неперероблена глюкоза надходить в печінку і там перетворюється в жир, який осідає по всьому організму у вигляді зайвої ваги. На перших етапах це може призвести до ожиріння внутрішніх органів, а потім і до цукрового діабету, гіпертонії і атеросклерозу.

У період сну і відпочинку відпочиває не тільки наш мозок і органи, але також і наша вечеря «спить» у дванадцятипалій кишці. І поки деякі органи сплять, підшлунковій залозі доводиться активно працювати, виробляючи ферменти, необхідні для розщеплення спожитих білків, жирів і вуглеводів, а жовчний виділяє жовч, яка перетравлює їжу.

Однак на шляху жовч стикається із застоєм у дванадцятипалій кишці і не може потрапити далі по шлунково-кишковому тракту. Саме в такій ситуації жовч перетворюється спочатку в густу масу, а потім у камені. Крім того, в кишечнику відбуваються процеси бродіння неперетравленої їжі, які викликають алергію і інтоксикацію. Продукти розпаду в результаті гниття потрапляють в кров, чим викликається отруєння всього організму.

У зв’язку з усім вище описаним, дієтологи рекомендують вечеряти не пізніше ніж за 2–3 години до сну. Після їжі корисно деякий час присвятити фізичним навантаженням, наприклад, прогулятися перед сном. Пізня вечеря не повинна включати продукти з високим вмістом вуглеводів — рис, борошняні вироби, картопля. Краще їх замінити овочами та гречаною кашею.