Гарбуз — ліки від усіх хвороб

Немов для того, щоб ми легше пережили різкий перехід до зими, природа зробила нам чудовий подарунок — гарбуз, який з’являється на наших столах саме в середині осені.

Осінь цього року не радувала нас теплими днями. У нашого організму навіть не було часу на «акліматизацію» до холодів. Таке потрясіння може не пройти безслідно для здоров’я. Але немов для того, щоб ми легше пережили різкий перехід до зими, природа зробила нам чудовий подарунок — гарбуз, який з’являється на наших столах саме в середині осені.

Спостереження

Як показали спостереження стан багатьох пацієнтів можна полегшити за допомогою гарбуза. Гарбуз — джерело корисних поживних речовин, що дозволяє застосовувати його при самих різних хворобах.

Завдяки високому вмісту мікроелементів та вітамінів, гарбуз рекомендують при будь-яких серцево-судинних захворюваннях, при набряках, недокрів’ї та ожирінні.

Гарбуз як продукт харчування був освоєний людиною ще 5000 років тому, але і по сьогоднішній день залишається популярним завдяки своїм харчовим і смаковим якостям.

Корисні властивості

Якщо вивчити корисні властивості гарбуза, то стає зрозуміло, чому в багатьох країнах світу цей овоч наділили чарівними якостями (згадати хоча б «Попелюшку» Ш. Перро). Дивлячись на гарбуз, створюється враження, що він ввібрав в себе всю силу і енергію сонця, якою готовий поділитися з нами. Помаранчеві сорти гарбуза містять бета-каротин в кілька разів більше, ніж морква.

Перераховувати корисні властивості гарбуза для організму можна нескінченно. Спробуємо згадати найбільш значимі з них.

Зміст мінеральних речовин робить гарбуз корисним при залізодефіцитній анемії. Залізо, мідь, кобальт, цинк, якими багатий гарбуз, беруть безпосередню участь у кровотворенні. У гарбузі міститься багато солей цинку які сприяють потенції. В Індії гарбуз цінують за високий вміст вітаміну Е. а тому вважають, що він запобігає старінню.

Клітковина гарбуза добре розварюється і легко засвоюється. Сира м’якоть покращує функцію жовчного міхура, знімає запальні явища в кишечнику. Гарбузовий сік принесе користь при гастриті з підвищеною кислотністю, а також при діабеті, порушеннях обміну речовин, ожирінні, каменях у нирках, жовчному і сечовому міхурах. Крім того, гарбузовий сік ефективний при звичайній застуді: він полегшує біль у горлі і підвищує імунітет. Цікаво й таке спостереження — сік з гарбуза зміцнює зубну емаль і сприяє профілактиці карієсу.

Народна медицина

Народна медицина рекомендує відвар гарбуза з медом як заспокійливий засіб, а тому допоможе тим, хто страждає безсонням.

Ще одна перевага гарбуза — рішення шкірних проблем. Кашка з м’якоті здатна лікувати опіки і запалення, а гнійні рани, промиті відваром з квіток гарбуза, заживають набагато швидше.

Гарбузове насіння — перевірений засіб від глистів, який з радістю приймають діти. Допоможуть вони і майбутнім мамам, які страждають від токсикозу.

Якщо ви вирішили запастися на зиму гарбузом, то треба знати, як його правильно зберігати, щоб він не розгубила своїх корисних властивостей. Найкраще місце для її зберігання – льох. Але якщо такого немає, то в сучасних квартирах його можна зберігати і на заскленій лоджії або в прохолодній коморі, головне, стежити, щоб температура повітря не піднімалася вище +15°С і не опускалася нижче + 2°С.

Що стосується страв з гарбуза, то на кулінарних сайтах можна знайти багато смачних і корисних рецептів, які цілком можуть урізноманітнити ваш раціон.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.