Чому коле в боці під час тренування?

Чим викликається біль у боці під час тренування і як з ним впоратися?

Ваш порив добре потренуватися супроводжується відмінним настроєм і почуттям енергійності. Все, здавалося б, добре почалося, але от, раптовий біль у боці зводить нанівець всі благородні плани присвятити себе спорту. Чим викликається біль у боці під час тренування і як з ним впоратися?

Багатьом доводилося відчувати неприємні колючі відчуття в боці при заняттях бігом, лижами, їзди на велосипеді або якимось іншим спорту, де необхідна витривалість. З подібними скаргами спортсменів часто стикаються лікарі, а тому вони знайшли відповідь на питання, чому ж болить у боці.

Як виявилося, в спокійному стані нашого організму по венах циркулює 60–70 % об’єму крові, інша ж кров знаходиться в тканинах і органах. Коли навантаження збільшується, кров з резервів швидко надходить у кровообіг. Печінка збільшується і створює тиск на печінкову капсулу, яка забезпечена безліччю дрібних нервових закінчень. Це і викликає біль у правому боці — печінково-больовий синдром. Таке явище цілком звичайне для здорової некурячої людини, не звиклої тренуватися. Біль у лівому боці — прояв реакції селезінки на різкий приплив крові.

Як уникнути болю в боці?

Перше правило, яке допоможе вам не відчути колючого болю в боці – розігрів перед тренуванням. Внутрішні органи, так само як і м’язи, потребують підготовки до навантаження. Якщо ви нехтуєте розминкою, то різкий приплив крові в судинне русло гарантований, а це супроводжується больовими відчуттями. Починати треба з невеликих і нетривалих навантажень. Перше тренування може тривати всього 15 хвилин, і цього буде достатньо. Витривалість буде поступово зростати, а тому болі в боці зникнуть самі по собі.

Щоб біль не виник в правому підребер’ї, досить запам’ятати і такі прості правила: їсти за 2–3 години до тренування, не пити багато води прямо на тренуванні, це може роздути кишечник і також сприяти тиску на внутрішні органи, не допускати перенапруження і стежити, щоб дихання при навантаженні було достатньо глибоким.

Справа в тому, що часте і поверхневе дихання супроводжується малими екскурсіями діафрагми, що різко знижує її присмоктуючу функцію. Через це знижується приплив крові до серця, а тому вона застоюється в печінці, що, як ми вже сказали, і викликає біль.

Але якщо біль все ж виник, необхідно відразу уповільнити тем, але не в якому разі не різко. Розслабте плечі, руки, виконайте декілька нахилів і кілька глибоких вдихів. Іноді біль пом’якшується при натисканні пальцями в місці його локалізації. При появі болю спробуйте сильно втягнути живіт, щоб підвищити тонус м’язів преса, і одночасно зробіть кілька вдихів-видихів через ніс.

Знаючи всі ці нескладні правила, ви тепер можете комфортно займатися спортом у своє задоволення.