Яка норма гемоглобіну в крові?

В обговоренні питань здоров’я часто піднімається тема нестачі гемоглобіну в крові. Чому так важливо підтримувати рівень гемоглобіну і яка його роль в нашому організмі?

Що таке гемоглобін?

Гемоглобін — це залізовмісний білок, який міститься в крові у людини і тварин. Переоцінити його роль в організмі складно, так як він бере безпосередню участь у процесі транспортування кисню з легенів в тканини і органи.

Значення ролі гемоглобіну в організмі людини визначається тим, що при відхиленні його кількості від норми в будь-яку сторону, стан здоров’я різко погіршується.

При зниженні показника гемоглобіну, з’являється порушення функцій деяких систем і органів, порушується обмін речовин і дає про себе знати кисневе голодування. Низькі показники гемоглобіну в крові свідчать про анемію (недокрів’я).

Як визначається рівень гемоглобіну?

Визначити цей показник допомагає самий звичайний аналіз крові «з пальця» приладом під назвою гемометр Салі і вимірюється в грамах на літр (г/л).

Норма гемоглобіну знаходиться в досить великому діапазоні і залежить, насамперед, від статі і віку. При цьому підвищений рівень зустрічається досить рідко, а от знижений гемоглобін — досить поширене явище.

Норма гемоглобіну у жінок складає 120–160 г/л. Хоча це значення часто залежить від менструального циклу, адже крововтрати природним чином відбиваються на результаті, а також дають про себе знати гормональні зміни.

Великий вплив на показник гемоглобіну надає вагітність, так як в цей період організм жінки схильний до значних змін. Норма гемоглобіну для вагітних складає 110–150 г/л. Зниження нормального рівня пояснюється тим, що обсяг крові в організмі вагітної жінки збільшується швидше, ніж виробляється гемоглобін, а залізо споживається вже на двох — на організм жінки і дитини.

Що стосується чоловіків, то в здоровому чоловічому організмі норма гемоглобіну становить 130–170 г/л. Більш високий показник пов’язаний із статевим гормоном тестостероном, як вважають фахівці. Існує таке припущення, що в силу того, що гемоглобін виступає транспортером кисню до клітин, а при фізичних навантаженнях організм вимагає більше кисню. Так як природою визначено роль чоловіка як мисливця, то йому доводиться відчувати більші навантаження, ніж тим, хто збирає ягоди і коріння. Значить, мисливці вимагають більше кисню, а значить і гемоглобіну, який транспортує його.

У дітей норма гемоглобіну не залежить особливо від статі, але зате істотну роль відіграє вік. Найвищий показник буде у новонародженого. Дані про норму гемоглобіну у дітей різного віку для наочності можна звести в таблицю:

Вік дитини Норма гемоглобіну г/л

1–3 дні 145–225

1 тиждень 135–215

2 тижні 125–205

1 місяць 100–180

2 місяці 90–140

36 місяців 95–135

6 міс.1 рік 100–140

12 роки 105–145

36 років 110–150

712 років 115–150

1315 років 115–155

1618 років 120–160

Звичайно, визначаючи рівень гемоглобіну в крові, лікар завжди повинен враховувати індивідуальність кожного організму, проте відхилення від норми найчастіше пов’язане з якимись порушеннями. Хоча винятки, звісно, бувають.