Як на нас впливає сонячне світло?

Науково доведено, що життя без сонячного світла на Землі неможливе! Світло, що випромінюється Сонцем, має величезне значення для життєдіяльності людини. У той же час надлишок сонячного світла також може згубно діяти на наш життєвий тонус.

Учені в ході довгих досліджень прийшли до висновку, що сонячне світло має відношення не тільки до нашого фізичного стану, але також воно часто стає визначальним для психічного стану людини. Порівняйте свій настрій в яскравий сонячний день і похмурий непогожий… У нашій свідомості сонячні промені асоціюються з радістю, насолодою, приємним проведенням часу. Психологи відзначають, що пояснюється це виробленням серотоніну, гормону радості, якому сприяє сонячне світло. При цьому вплив сонячного світла залежить від інтенсивності, довжини його хвилі і кількості одержуваного випромінювання. Як пишуть підручники фізики, потік сонячного світла складається з видимої, інфрачервоної і ультрафіолетової області спектра. Тепло переносить інфрачервоне випромінювання. Ультрафіолетове випромінювання є модулятором мінерального обміну, сприяє синтезу вітаміну D і активує кортико — адреналову систему, в тому числі надаючи бактерицидну дію.

Лікарі встановили, що щоденна потреба людського організму у вітаміні D становить близько 400 одиниць.

Всього лише 15 хвилин дії сонячних променів на наше обличчя забезпечує нас необхідною денною нормою вітаміну D , який в свою чергу забезпечує надходження в потрібних пропорціях кальцію і фосфору в кістки людини, роблячи кістки міцними, захищаючи від рахіту, остеомаляції та інших кісткових захворювань.

Сонячне світло важливе для нормальної роботи очей, забезпечуючи видиму частину його спектра. Крім того, світло регулює біоритми людини. Доведено, що тривале світлове голодування може спричинити зниження імунобіологічної реактивності організму і привести до порушень нервової системи.

Піддані впливу Сонця психіка і емоційний стан. Залежно від умов освітлення у людини може знижуватися працездатність або розвиватися захворювання органів зору.

З точки зору медицини, найціннішою частиною сонячного спектру є випромінювання ультрафіолетового діапазону. Промені ультрафіолету мають бактерицидні властивості, а також утворюють у шкірі різноманітні біологічно активні речовини і вітаміни, стимулюючи вироблення пігменту меланіну.

Сонце випромінює світло, під впливом якого в організмі відбуваються процеси, що призводять до активізації захисних сил. Альтернативна медицина вже давно використовує лікувальний ефект Сонця – геліотерапія. Сонячне світло сприяє виробленню гормону мелатоніну, від кількості якого в організмі людини залежить швидкість його старіння.

Фахівці в галузі психіатрії стверджують, що вплив сонця на кожну окрему людину все-таки не такий великий, як на маси. На їх думку, небесне світило провокує масові хвилювання: найчастіше саме влітку починаються кризи, війни, бунти. Хтось може не погодитися, згадавши , що сонячне світло використовується як лікування депресій. Чи не для того в літній період ми вирушаємо в поїздку в сонячні країни, щоб відпочити від роботи і розслабитися? Експерти кажуть, що це працює, якщо депресія безпосередньо пов’язана з кліматом. У той же час деякі з них вважають, що значення браку сонячного світла у виникненні психічних розладів перебільшено.

Однак про що б не сперечалися вчені, нам все одно щороку шкода закінчення літнього сезону, коли можна було поніжитися в ласкавих сонячних променях. А про помірність сонячних ванн ми добре обізнані.