Який у вас особистий простір?

Кожна людина має свою власність, навіть сама бідна, в тому числі всі ми володіємо і особистим простором. Цей простір людина теж розглядає як свою власність, а проникнення в нього сприймає як загрозу і навіть замах.

«Перестань махати перед моїм носом руками!», «Що ти дихаєш мені в потилицю — мені це неприємно!» Кожен з нас час від часу чує або вимовляє подібні фрази, які якраз і спрямовані на захист кордонів особистого простору.

Щоб уникнути життєвих проблем, психологи радять навчитися захищати особистий простір. Навколо кожного з нас формується якась зона, яка повинна бути вільною. Одним досить маленької, всього у кілька сантиметрів, іншим же і півметра може здатися мало. Це і є та особиста територія, яка як свого роду захисний бар’єр охороняє нас від втручання ззовні, фізичного або емоційного.

Зони особистого простору

Інтимна зона

Це простір від 15 до 46 см, вторгнення в який для нас подібно терористичній атаці. Ми завжди відчуваємо дискомфорт, коли стороння людина, наприклад, попутник у громадському транспорті, дуже близько присувається до нас. Право на порушення кордонів цього простору мають тільки найближчі люди — діти, батьки, кохані.

Особиста зона

Це зона від 46 см до 1,2 м. На цю відстань ми дозволяємо підходити знайомим людям: друзям, колегам, партнерам по бізнесу. Якщо ви зацікавлені в успішному результаті ділової розмови, дотримуйтесь межі цієї території.

Соціальна зона

Дистанція від 1,2 м до 3,6 м. Така відстань дозволяє успішно контактувати з людьми, які вам не знайомі або ви бачите їх у перший і останній раз: продавці, майстра з ремонту і т.д.

Громадська зона

Відстань більше 3,6 м. Це ідеальна відстань для вас, якщо ви, наприклад, виступаєте перед великою аудиторією з презентацією. Це дозволяє охопити поглядом всю аудиторію і разом з тим спостерігати за реакцією кожної окремої людини.

Найчастіше в наш особистий простір вторгаються неусвідомлено, наприклад в набитому битком автобусі або в черзі. Це може дратувати і навіть викликати конфлікт. Якщо ви не маєте можливості відсунутися від сусіда, то спробуйте застосувати дану техніку: подумки уявіть, що ваше тіло оточене прозорою, але міцною оболонкою, порушити яку неможливо.

Але бувають моменти, коли люди навмисно вторгаються в наш приватний простір, так звані провокатори. Найчастіше це робиться, щоб збити нас з пантелику. Адже в стані розгубленості і дратівливості людина найчастіше приймає невірне рішення. Якщо ви опинилися в подібній ситуації, то спробуйте такий прийом: поставте між вами і людиною, що підійшов надто близько, яку-небудь перешкоду, наприклад — стілець, або станьте так, щоб між вами перебував якийсь бар’єр.

У той час як фізичні параметри особистого простору надзвичайно важливі, набагато більш важливою може виявитися зона емоційного комфорту. А складові її наступні:

  • Особистий час. Його може бути і трохи, але воін обов’язково повинен бути! Усамітнившись, ви повинні мати можливість поміркувати, що для вас є актуальним, що вас хвилює. Час наодинці з собою — краща профілактика стресів і депресій.
  • Власна думка. Кожна людина повинна мати право на свої власні думки і навіть не погоджуватися навіть з найближчими людьми.
  • Особисті речі. Особистий щоденник, органайзер, телефон із записами — у кожного з нас свої особисті речі, які є лише нашою особистою власністю, і брати їх без дозволу або викидати не дозволено нікому!