Чим загрожує здоров’ю носіння золотих прикрас?

Не секрет, що будь-який метал впливає на організм людини. Зокрема золото вчені вже давно перестали вважати просто дорогоцінним металом. Розглянемо, шкодить воно чи, навпаки, надає благотворний ефект.

З древніх часів прикраси з золота могли собі дозволити тільки царські особи або люди самого високого звання. Маги приписували золоту незвичайні властивості і називали його металом Сонця, а також провідником енергії цього небесного тіла. Вважалося, що свої позитивні магічні властивості золото надає на щедрих, великодушних, усталених людей, з певними цілями і в яких склалися життєві ідеали, на людей, що люблять подорожувати.

Протягом століть вчені вивчали вплив золота на організм людини і виявилося, що воно може бути дуже різним. Далеко не міфом є ​​і алергічна реакція на золоті прикраси. В ході досліджень з’ясувалося, що саме по собі золото в чистому вигляді нейтральне для людини. Небезпека криється в різних домішках (лігатура), які використовуються для створення сплавів різних проб. Для додання золоту міцності в нього можуть додавати срібло, мідь, цинк, нікель. Особливо алергенним є нікель, заборонений у багатьох країнах.

Певна кількість золота є в організмі кожного з нас — близько 10 мг. Це навіть не фантастика — факт! Звичайно вся ця кількість знаходиться в нас не єдиним шматком, а рівномірно розподілено по крові, тканинах і кістках.

Лікування золотом

Народна медицина знає чимало способів лікування золотом. Є методи, коли треба приймати золоту воду, золотом лікують різні пухлини, артрити, використовують для омолодження. З упевненістю можна сказати, що цей благородний метал покращує пам’ять, нормалізує обмін речовин. У той же час позитивний вплив золота на організм вивчено не до кінця.

Небезпека золота

Нові технології допомагають більше дізнатися про вплив золота на здоров’я. Чи може просте носіння золотих прикрас завдати шкоди людині?

Нещодавно канадські фахівці повідомили, що золоті прикраси можуть призвести до депресії. У ході випробувань було встановлено, що при контакті з шкірою золото негативно впливає на нервову систему людини, уповільнює обмін речовин, погіршує настрій. Не рекомендується носити золоті прикраси людям з нестійкою психікою.

Також золото протипоказано епілептикам. Виявляється, блиск і мерехтіння золотих прикрас може викликати напад.

Все це не означає, що потрібно зовсім відмовлятися від золотих прикрас, але знімати їх, принаймні, на ніч. Більш корисним дорогоцінним металом з точки зору медицини є срібло, яке здатне заспокоїти нервову систему і навіть знизити артеріальний тиск.