8 небезпечних фруктів і овочів

Всі ми добре знаємо, що продукти рослинного походження — найкорисніша їжа для організму. Але як всі правила, і це має свої винятки. Виявляється, на наших столах часто опиняються фрукти і овочі, що містять отруту, а ми навіть не підозрюємо про це.

Звичайно, в більшості випадків нам не варто турбуватися, так як вміст отруйних речовин в таких продуктах настільки мінімальний, що навряд чи відіб’ється на нашому здоров’ї. Однак бували випадки, коли люди випадково вбивали себе, з’їдаючи отруйну частина плоду. Пропонуємо вам вісім найбільш уживаних фруктів і овочів, з якими треба обходитися більш обережно.

1. Гіркий мигдаль

Багато хто думає, що мигдаль — це горіх. Насправді, це сухий плід, який володіє унікальним смаком, тому й застосовується часто при приготуванні десертів та інших страв.

Найбільш ароматним є гіркий мигдаль, в якому міститься отруйний ціанід. Зазвичай мигдаль обробляється, щоб видалити отруту. Руйнує отруту і звичайне нагрівання.

2. Кешью

Ще одне хибне уявлення — це не горіх, як вважає багато хто, а насіння плоду або «яблука» кеш’ю.

У магазині ми вже можемо купити кешью попередньо оброблені парою. Це роблять для того, щоб зруйнувати речовину урушіол, що міститься в ньому, яку ще можна виявити в отруйному плющі. Ця речовина викликає сильні симптоми алергії. Урушіол у великих дозах може виявитися смертельним. Звичайно, отруєння кешью зустрічається вкрай рідко, але робочі, які обробляють кешью, часто страждають такими неприємними симптомами як роздратування шкіри.

3. Кісточки вишні, яблука, абрикоси, персика і сливи

Вишня, а також яблуко, абрикос, персик і слива, містять у своїх кісточках ціанід. Якщо розгризти або якось пошкодити кісточку, то ймовірний вплив ціаністого водню. Звичайно, 1–2 кісточки не принесуть нам шкоди, так як наш організм цілком здатний впоратися з невеликою дозою ціаніду, але у великих кількостях це може бути небезпечно.

4. Спаржа

Сама по собі спаржа — це овоч, який дає плід, що і є отруйним. Сам овоч, це їстівна частина рослини, яка може бути листям, стеблом або корінням. Ще в давнину спаржу використовували як овоч і як лікарський засіб завдяки приємному смаку і сечогінним властивостям. Плід ж являє собою невеликі червоні ягоди діаметром 6–10 мм, які отруйні для людей.

5. Зелені помідори

Улюблений в нашій місцевості овоч, верніше ягода, може бути небезпечним для здоров’я. Виявляється, листя і стебла помідора містять речовину звану «глікоалкалоїд», яка може викликати крайню нервозність, головний біль і розлади шлунка. Невелика кількість цієї речовини може міститися і в зелених плодах.

6. Мускатний горіх

Ароматний горіх містить психоактивну речовину — мірістіцін. Надмірна кількість цієї речовини здатна викликати блювоту, запаморочення, пітливість, головний біль і навіть галюцинації. Але не варто відмовлятися від мускатного горіха, так як тієї кількості речовини, яка використовується в приготуванні страв, дуже мало, щоб викликати подібні симптоми. Варто спостерігати лише за підлітками, які останнім часом стали використовувати мускатний горіх в якості легкого наркотику.

7. Гриби

Гриби є делікатесом в усьому світі. У багатьох країнах на вирощуванні грибів побудований великий бізнес. Однак не варто забувати про те, що існує велике сімейство отруйних грибів.

Багато хто дуже безтурботно ставиться до збирання грибів, вважаючи, що головними ознаками отруйних грибів є кільце на ніжці, яскраве забарвлення і неприємний запах. Але тільки глибокі знання грибів допоможуть точно відрізнити їстівний гриб від отруйного.

Отруєння грибами дає про себе знати через 1–2 години, іноді через 8–12 годин. Основні симптоми — це біль у животі, нудота, блювота, пронос. Слід знати, що отруїтися можна і неправильно приготованими або зіпсованими їстівними грибами.

8. Зелена картопля

Цей овоч отримав широке поширення по всьому світу. Як і в помідорі, в стеблах і листках картоплі міститься глікоалкалоіди. У їжу придатні самі бульби, але вони стають небезпечними, якщо позеленіли і не пустили паростки.

До складу зеленої картоплі входить соланін, який проявляється при взаємодії з ультрафіолетовими променями. У великих кількостях соланін може викликати отруєння, що виявляється нудотою, блювотою, проносом, болем у животі, а в окремих випадках може навіть призвести до летального результату. Це і пояснює, чому картоплю слід зберігати в прохолодному темному місці.