Коли робити тест на вагітність?

У наш час кожна жінка, яка планує вагітність, може не чекати 2–3 місяці, поки її стан підтвердить лікар-гінеколог. Тепер достатньо придбати в аптеці тест на вагітність, який вже через два тижні зачаття здатний визначити наявність або відсутність вагітності. Наскільки можна довіряти тесту і коли його можна застосовувати?

Сучасні тести на вагітність засновані на виявленні в сечі гормону ХГЛ. Як тільки починає утворюватися плацента, вона виділяє специфічний хоріонічний гормон, який блокує функцію яєчників по виробленню яйцеклітин, запобігаючи тим самим повторну вагітність. Хоріонічний гонадотропін (ХГЛ) — це найважливіший показник наявності вагітності, а також її течії!

Цей гормон починає продукуватися тканиною хоріона (плацентою) відразу після імплантації (впровадження в слизову матки) ембріона, тобто вже на 7-й день після запліднення яйцеклітини.

На самому початку рівень ХГЛ підвищується поступово, стабільно подвоюючись кожні два дні. Максимальна концентрація ХГЛ досягається на 8–11 тижнях вагітності, а потім знову знижується.

ХГЛ – глікопротеїн, що складається з двох субстанцій. Для оцінки рівня цього гормону в клініках використовується тест на унікальну бета-субстанцію, а в звичайних тестах (смужках) для швидкої діагностики вагітності, як правило, використовується менше специфічний тест.

У крові рівень бета-ХГЛ в два рази вище, ніж у сечі, тому діагностувати вагітність за аналізом крові можна вже на 6–10 день після запліднення. У сечі ж достатня концентрація досягається на 1–2 дні пізніше.

Це означає, що вже за кілька днів до очікуваної дати початку менструації в організмі жінки з’являються сліди ХГЛ, які і можна діагностувати в сечі спеціальними тест-смужками вже з 1-го дня затримки.

Так стверджують виробники тестів. Однак проведені дослідження показали, що все не так просто. З 18 видів експрес-тестів на вагітність було виявлено, що тільки один з них досить чутливий для виявлення рівня ХГЛ на цьому терміні.

Коли ж робити тест на вагітність?

Лікарі рекомендують використовувати тест приблизно через тиждень після передбачуваної дати початку менструації. Саме до цього часу в сечі більшості вагітних накопичується достатньо ХГЛ для того, щоб його міг виявити тест. Звичайно, позитивну відповідь можна отримати вже і на 7-й день після овуляції, леа й на 10–12 день можуть бути помилково негативні результати. Це означає, що якщо тест дав негативний результат, але менструація так і не розпочалася, є сенс зробити повторний тест ще через пару днів.