Що означає часте позіхання?

Як відомо, всі процеси нашого організму «вигадані» природою з певною метою. Наприклад, позіхання потрібне нам для поповнення легень більшою дозою кисню. Але буває, що, навіть виспавшись, людина все одно позіхає весь день. У таких випадках необхідно перевірити роботу серцево-судинної системи.

Позіхання в медичних довідниках пояснюється як рефлекторний, тобто мимовільний, дихальний акт. При позіханні людина робить довгий глибокий вдих, отримуючи за раз величезну дозу кисню.

Процес позіхання властивий не тільки народженій людині, як з’ясувалося, позіхає навіть плід в утробі матері. Позіхають також багато хребетних, причому багато з них роблять це тоді, коли бачать жертву або суперника — широке відкриття пащі дозволяє продемонструвати їм свої страхітливі ікла.

Але до цих пір причини, що провокують позіхання, до кінця не встановлені. Проте вчені встановили, що цей фізіологічний процес сприяє зменшенню нервозності та мобілізації організму. Саме з цієї причини позіхання нерідко долає спортсменів перед стартом, парашутистів перед стрибком, музикантів перед концертом, студентів перед іспитом і т.д.

Є й інша теорія, згідно з якою позіхання являє собою складний процес регулювання температури головного мозку. Позіхання забезпечує приплив крові і більш холодного повітря, а це покращує функціонування мозку. Як правило, воно супроводжує втому, сонливості, нудьгу, пригнічений стан.

Але навіть при повноцінному відпочинку у деяких людей протягом дня часто мимоволі виникає позіхання.

Позіхання може долати в задушливому прокуреному приміщенні, коли не вистачає кисню. Також, якщо довго доводиться сидіти в одному положенні або виконувати одноманітну роботу. Доктор Рональд Бенніджер з Університету Темпла у Філадельфії відмітив, що таким чином мозок намагається підтримати активність, відновити працездатність клітин.

Позіхання втягує в процес м’язову, судинну, дихальну і нервову системи. При напрузі м’язів обличчя збільшується швидкість кровотоку в судинах голови, поліпшується кровопостачання клітин мозку, надходить більше кисню і виводиться вуглекислий газ.

Але якщо позіхання повторюється занадто часто, слід перевірити роботу серця і судин. Це може бути також симптомом кисневого голодування мозку, тому необхідна консультація лікаря.