Що корисніше — біг чи ходьба?

Нарешті ви вирішили зайнятися собою і зміцнити свій організм фізичними вправами. Перше, що спадає на думку, це біг… або може ходьба?

Учені з Національної Лабораторії Лоуренса Берклі в Каліфорнії з’ясували, що ходьба не менше корисна для здоров’я, ніж біг.

Всі ми чудово усвідомлюємо, що заняття спортом і біг сприяють зміцненню здоров’я. У кожного свої причини зайнятися бігом: хтось хоче знизити рівень холестерину, комусь треба нормалізувати підвищений кров’яний тиск, іншим мінімізувати ризик розвитку діабету.

Проте вчені заявляють, що для досягнення бажаного результату, не обов’язково мучити себе інтенсивним бігом, достатньо буде і систематично прогулюватися пішки, так як позитивний вплив на організм не залежить від інтенсивності фізичного навантаження.

При цьому ходьба — це найбільш простий і природний спосіб оздоровлення.

Ходьбою можна займатися в будь-яку погоду, в будь-який час і в будь-якому місці. Цей вид активного руху здатний гармонійно розподілити мускулатуру, поліпшити циркуляцію крові і активізувати роботу всіх систем організму. Ходьба допоможе оживити не тільки фізичну оболонку. Чи помічали ви, що необтяжлива прогулянка на свіжому повітрі прояснює думки, заспокоює нервову систему, заряджає позитивними емоціями? Якщо після бігу ви будете, особливо з незвички, відчувати себе вичавленим лимоном, то ходьба зарядить вас енергією і додасть тонусу.

Вчені вивчили стан здоров’я 33 тисяч любителів пробіжки і 15 тисяч любителів ходьби і дійшли висновку, що при швидкому бігу витрачається більше енергії, ніж при ходьбі в середньому темпі.

За весь період спостережень в обох випадках спостерігалося однакове скорочення випадків розвитку гіпертонії, підвищення рівня холестерину, виникнення діабету або серцевих захворювань.

На людський організм однаково впливає пробіжка на відстань 4,8 км і прогулянка на відстань в 6,9 км, але в першому випадку людина витрачає на заняття спортом 38 хвилин, а в другому — близько 1 години і 15 хвилин.

Однак, щоб побачити результат від ходьби, недостатньо разової прогулянки. Цим приємним навантаженням треба займатися регулярно. Щоб під час ходьби вам було комфортно і ніщо не відволікало, придбайте відповідний одяг та взуття. Маршрут краще вибирати мальовничим: нехай це буде найближчий парк або доріжка до водоймища. У той же час краще, щоб шлях проходив подалі від автотраси.

На перших порах цілком достатньо буде проходити 2–3 км в день, однак ви повинні прагнути до 5 км, або, як кажуть японці, до 10 тисяч кроків.

Що ж вибрати вам для зміцнення здоров’я — біг або ходьбу?

Багато що залежить і від темпераменту. Так, мрійники воліють піші прогулянки, а той, хто любить біг, належить до натур активних, наполегливих, вольових.