Який алкогольний напій найбільш небезпечний для здоров’я?

Вчені протягом багатьох років вивчають проблему алкогольної залежності, пропонуючи людям сотні способів позбутися згубної звички, яка руйнує особистість. Деякі фахівці, а також споживачі, помітили, що різні алкогольні напої викликають різну ступінь похмілля.

Так, наркологи Британської медичної асоціації вирішили виявити плюси і мінуси найбільш поширених спиртних напоїв, заміривши за 10-бальною шкалою тяжкість похмілля від кожного з них.

Горілка

Так як горілка не містить цукрів і інших вуглеводів, то калорії в ній забезпечує тільки спирт — приблизно 7 ккал / г. Це говорить про те, що при всій своїй поганої репутації, горілка є самим «дієтичним» спиртним напоєм. Але це лише в тому випадку, якщо пити її в чистому вигляді, без додавання в коктейлі.

Перевагою горілки є те, що вона практично не має ніяких добавок типу барвників та ароматизаторів, крім того, проходить саму ретельну очистку. Це і пояснює те, чому похмільний синдром після горілки набагато м’якший, ніж після інших алкогольних напоїв.

У той же час, незважаючи на максимальну фільтрацію, горілка стає причиною багатьох алкогольних отруєнь. Її відносна дешевизна, відсутність яскраво вираженого смаку і звичка розбавляти її соком або іншими алкогольними напоями, призводить до того, що випивається її досить багато.

Тяжкість похмілля 3 з 10 балів.

Пиво

Вчені віднесли пиво до одного з найбільш «шкідливих» алкогольних напоїв, в першу чергу через те, що більшість людей не вважають його алкоголем.

Частка алкоголю в напої досить низька — 3–8%, тому стан сп’яніння настає повільно. Це дозволяє любителям випивати по кілька літрів на день, що викликає пивний алкоголізм.

Пиво містить пурини, речовини, що підвищують рівень сечової кислоти в крові, а це веде до відкладення солей і розвитку подагри. Вживання пива також підвищує ризик ожиріння, проблем з серцево-судинною системою і раку кишечника.

Тяжкість похмілля 4 з 10.

Біле вино

За твердженням американських вчених, біле вино містить особливі хімічні з’єднанні, що сприяють рівню холестерину в крові. Однак також в білому вині утворюються сульфіти, які названі вченими головним винуватцем важких похмільних симптомів. Сульфіти також можуть викликати алергічні реакції, напади мігрені і астми, стоншують зубну емаль.

Тяжкість похмілля 6 з 10.

Червоне вино

У червоному вині міститься трохи менше цукру, ніж у білому, тому і калорійність його трохи нижче (120 ккал / г).

Цей напій має природний антиоксидант резерватроп, який здатний боротися з тромбоутворенням, запальними процесами, знижує рівень холетсеріна, що оздоровлює всю серцево-судинну систему.

Червоне вино містить два види спирту — етанол і метанол, і наша печінка переробляє їх по черзі. Британські вчені говорять, що саме метанол переробляється в останню чергу, а тому він надовго осідає в нашому організмі і викликає похмільні неприємності.

Тяжкість похмілля 7 з 10.

Шампанське

Ігристі вина, в які додається більше дріжджів для утворення бульбашок, містять антиоксиданти, що запобігають руйнуванню нервових клітин, а також попереджають такі хвороби як Паркінсона та Альцгеймера.

Однак завдяки тим же бульбашкам алкоголь всмоктується в кров набагато швидше, тому сп’яніти від шампанського можна дуже швидко

Тяжкість похмілля 7 з 10.

Вчені заявляють, що незалежно від форми алкоголю, потрапляючи в наш організм, він не підіймає нам настрій, як прийнято вважати, а навпаки, діє придушливо. Вживання алкоголю знижує активність мозку, вивільняє емоції і притуплює здоровий глузд. Як наслідок, ми стаємо більш балакучими, чутливими, але чи щасливими?