Як правильно переживати стреси під час вагітності?

Добре відомий факт, що стрес протипоказаний при вагітності. Однак природа влаштувала так, що вагітність триває цілих дев’ять місяців, прожити які в постійному спокої в умовах сучасного життя не представляється можливим. Звичайно, передбачити всі «подарунки» долі у цей відповідальний період нереально, зате цілком реально їх пом’якшити.

Чим частіше вагітні жінки опиняються в стресовій ситуації, тим небезпечніше це для здоров’я їх майбутніх дітей, адже вони відчувають стан матері через плаценту. Вчені з США встановили, що передавачем служить специфічний білок, який впливає на розвиток мозку плоду.

У більшості випадків всі негаразди жінки пов’язані з її чоловіком. Якщо неприємність сталася в спілкуванні з батьками, шефом, продавщицею в магазині, то це звичайно неприємно, але не так катастрофічно як непорозуміння з чоловіком. Природно, вагітна жінка відчуває сильний зв’язок з дитиною і їй хочеться поділитися своїми переживаннями і проблемами з чоловіком. Це допомагає їй зробити і його трішки «вагітним», долучити до їх малюка. Проте в силу різних причин чоловік не завжди може розділити настрою жінки, що й породжує конфлікти в сім’ї на такому ранимому етапі для жінки.

Як поводитися вагітній жінці при сварці з чоловіком?

1. Ніколи не намагайтеся переконати або напоумити в чомусь чоловіка. Особливо шкідливо зі сльозами на очах і істерикою нагадувати йому про своє становище, говорити, що він нелюд, якому все одно. Така поведінка здатна лише ще більше роздратувати чоловіка і навіть відштовхнути його. Треба розуміти, що він теж жива людина і йому необхідний час, щоб усвідомити свою помилку.

2. Якщо чоловік з якоїсь причини прийшов не в дусі і вирішив вилити на вас свій гнів, то сидіти і демонстративно ревіти категорично забороняється. Поки чоловік «виливає душу», саме час подумати про малюка. Йому вже точно такі сцени ні до чого. Дивлячись на чоловіка, подумки направляйте свій погляд на малюка, а про себе промовляйте йому найтепліші і ніжні слова або наспівуйте знайому вам обом пісеньку. Подумки уявіть свого малюка в захисній оболонці, через яку не можуть проникнути різкі слова і фрази, крики або навіть підвищений тон. Головне, самі повірте, що ваш малюк у повній безпеці. І ще — думайте не про себе і чоловіка і ситуацію, яка склалася між вами, всі думки сконцентруйте на дитині.

Пізніше, коли гнів вашого благовірного вщухне, спробуйте відволікти його увагу. Скажіть, наприклад, що йому дзвонив Іван Іванович з роботи.

Але якщо ви не зуміли стриматися і таки засмутилися і розплакалися, встигли образитися, то можна вжити таке.

По-перше, скажіть чоловікові, що хотіли б побути наодинці з собою.

По-друге, згадайте про дихання. Зробіть кілька глибоких вдихів. Постарайтеся максимально заспокоїтися. Підійдіть до дзеркала і посміхніться самій собі. Дуже важливий самонастрій, який допоможе примиритися з чоловіком і навіть поговорити з малюком.

По-третє, подумки зверніться до майбутнього дитинці. Погладьте животик, скажіть, як сильно ви його любите і як сильно його любить тато. Але щоб малюк повірив у це, треба щоб ви самі в це вірили. Тому знайдіть для себе виправдання вчинкам чоловіка, постарайтеся його зрозуміти і пробачити. Пам’ятайте, що стрес проходить, а образа залишається. Тому тільки від вас залежить, щоб дитина не несла цей тягар і народилася без образ до батьків.

Пам’ятайте, вагітність — складний період не тільки для жінки, але і для майбутнього батька. Тому проявляйте прославлену жіночу мудрість і йдіть на примирення з чоловіком з чистим серцем і відкритою душею.