Чому тріскаються і сохнуть губи?

Проблема сухих губ відома багатьом, причому стикаються з нею як жінки, так і чоловіки. Найчастіше це відбувається при зміні погодних умов. Коли тріскаються або сохнуть губи, то це створює не тільки естетичну незручність, але й моральну і фізичну. Однак з цією неприємністю можна справитися, якщо застосовувати спеціальні заходи.

Шкіра губ дуже тонка, позбавлена ​​сальних залоз, тому поверхня губ надзвичайно чутлива, схильна до пересихання та лущення. Більш того, в ранки, що кровоточать може потрапити інфекція, наприклад вірус грипу, яка безперешкодно потрапляє в кров.

Сухість губ можуть викликати найрізноманітніші фактори. Серед найбільш поширеної причини – зневоднення організму. Навіть якщо людина не відчуває спрагу, її організму при цьому необхідний регулярний щоденний запас води. Ні кави, ні чаю, ні коли, а 1,5–2 літра води в чистому вигляді.

Несприятливі погодні умови також негативно впливають на стан губ. При вітрі, морозі, яскравому сонці або сухому повітрі ніжна поверхня губ, недостатньо зволожена, починає лущитися і тріскатися.

Часто до сухості губ призводять такі шкідливі звички як облизування губ на вітрі або морозі, звичка кусати губи.

Ще однією причиною неприємних явищ на губах може стати алергічна реакція, наприклад, на нову помаду або зубну пасту. Так, фтор, що міститься в зубній пасті, подразнює шкіру губ, викликає її зневоднення.

Спровокувати лущення губ може нестача вітамінів в організмі. В першу чергу для шкіри губ необхідні вітаміни А і Е. Якщо на губах часто з’являються тріщинки або заїди в куточках рота, це говорить про брак вітамінів групи В. Дуже важливий для здоров’я шкіри губ вітамін С і залізо, без яких неможливий нормальний синтез колагену — основного білка сполучної тканини, що захищає шкіру.

Як позбутися сухості губ

Як решта шкіра, губи потребують щоденного догляду. Для цього необхідно систематично використовувати різні креми, бальзами, масла.

Якщо губи тріскаються від обезводнення, то просто пийте необхідну кількість рідини щодня.

Перед тим як вийти на вулицю, особливо в морозну, вітряну або жарку погоду, за 15–20 хвилин на губи треба нанести гігієнічну помаду або бальзам, це врятує шкіру від висихання. На шкіру навколо губ теж обов’язково нанесіть крем. Крем повинен бути обов’язково жирним, а не зволожуючим, який лише посилить проблему, витягнувши вологу з шкіри.

Позбавляйтеся від звички кусати або облизувати губи.

Щоб не допустити пересихання шкіри губ, щодня виконуйте невелику гімнастику для губ. Це сприятиме нормальному кровопостачанню, що забезпечить їх нормальне харчування.

Раз на тиждень робіть жирну маску для губ із застосуванням жиру, наприклад, гусячого, або топленого сала, а можна просто з жирного крему.