Чим загрожує гіподинамія?

Технічний прогрес зробив наше життя комфортним з одного боку, але й приніс з собою таке небезпечне явище як гіподинамія — малорухливий спосіб життя.

Сьогодні більшу частину дій за нас виконують чудеса техніки: транспорт, який швидко довозить до потрібного місця, побутова техніка, яка робить за нас навіть легку роботу. Нам навіть не доводиться напружуватися, щоб щось зробити, і наше тіло починає втрачати спритність і гнучкість. Розвивається гіподинамія — хвороба сучасного людства.

Тим часом, рух для живого організму є такою ж фізіологічною потребою як безпека або статевий партнер. І регулярне незадоволення цієї потреби призводить до розвитку серйозних порушень в системах організму, передчасного старіння і смерті.

Гіподинамія з точки зору науки

Фахівці підрахували, що для збереження свого здоров’я людина протягом доби повинна витрачати на м’язову роботу не менше 1200 кілокалорій енергії. Щоб довести це, були проведені експерименти над тваринами. Виявилося, якщо таких життєздатних щурів протягом місяця тримати в повній нерухомості, то 40% з них гине. В умовах мінімальних фізичних рухів гинуть 20% тварин. А курчата, вирощені в тісній клітці при максимальному знерухомленні, а потім випущені на свободу, гинуть після найменшої пробіжки по двору.

Причини і симптоми гіподинамії

Причин розвитку гіподинамії існує безліч: малорухливий спосіб життя, надмірне використання транспорту, занадто тривалий постільний режим, і навіть у школярів велике навантаження в школі і недостатні заняття спортом.

Найчастіше людина, що зазнає гіподинамію, відчуває такі симптоми:

  • загальна слабкість,
  • безсоння,
  • прискорене серцебиття,
  • швидка стомлюваність,
  • нервозність і нестабільне емоційний стан.

Наслідки гіподинамії

Якщо велику частину часу людина проводить в нерухомому стані, м’язи починають слабшати, зменшується витривалість і сила, розвивається вегето-судинна дистонія, порушується обмін речовин. З перебігом часу гіподинамія призводить до зміни опорно-рухового апарату, а це веде до розвитку остеопорозу, остеоартрозу та остеохондрозу. Страждає від гіподинамії і серцево-судинна, дихальна, травна системи. Порушується робота ендокринної системи, що призводить до ожиріння. Гіподинамія призводить до зниження сили скорочень серця і зменшенню маси тіла. Більш того, слабшають венозні і артеріальні судини, що веде до порушення кровообігу. Загалом може бути порушений обмін речовин організму.

Науково доведено, що гіподинамія негативно позначається на роботі головного мозку: працездатність знижується, падає розумова активність, мозок швидко втомлюється.

При гіподинамії організм починає посилено старіти. Це пояснюється зниженням швидкості синтезу речовин, і, відповідно, зменшенням швидкості та інтенсивності самооновлення клітин організму. Процеси розпаду організму можуть перевершувати процеси їх синтезу, що викликає передчасне старіння.

Боротьба з гіподинамією

В першу чергу, потрібно поміняти свій розпорядок дня. І, незважаючи на те, що після трудового дня так і хочеться розтягнутися на дивані перед телевізором, треба змусити організм потрудитися фізично. Тільки людина, яка веде активний спосіб життя, може уникнути гіподинамії. І навіть 30 хвилин щоденного фізичного навантаження будуть вдячно сприйняті вашим тілом. А прогулянки на свіжому повітрі здатні творити дива!

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.