Користь і шкода зернят

У список національних страв в нашій країні неодмінно входять насіння. Наш народ так любить на дозвіллі гризти насіння соняшнику, що навряд чи знайдеться людина, яка жодного разу їх не їла. І, незважаючи на те, що надмірне захоплення насінням може призвести до гастриту, виразки шлунку і навіть загострення апендициту, ми все одно не можемо від них відмовитися. Розглянемо, в чому сила і шкода цього продукту.

Користь зернят

Насіння соняшнику — багатюще джерело вітаміну Е, найсильнішого антиоксиданту, що захищає клітини від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. У 30 г очищених ядер міститься 11 міліграм вітаміну Е, що становить 110% від рекомендованої добової норми.

Насіння багаті й іншими рослинними жирами і жиророзчинними вітамінами — A, D. Ці елементи сприяють зниженню рівня холестерину в крові і уповільнюють процеси старіння.

Насіння входять в безліч дієт для схуднення, так як вони здатні притупити апетит, стримуючи людину від вживання жирної їжі.

Насіння соняшнику багаті вітамінами, які зміцнюють шкірний покрив та слизові оболонки, нормалізують кислотно-лужний баланс.

Невеликі зерна — справжнє джерело мікроелементів: цинк, фтор, йод, кальцій, залізо. Приємно те, що ці багатства зерна зберігають на протязі всієї зими, за що їх і прозвали «природними консервами».

Насіння є відмінною профілактикою інфаркту міокарда, атеросклерозу та інших захворювань серцево-судинної системи, крім того допомагають при захворюванні печінки і жовчовивідних шляхів.

Користь насіння можна перераховувати нескінченно, проте не варто забувати і про протипоказання.

Шкода зернят

Насіння повинні стати табу для тих, хто хоче схуднути, так як в 100 г продукту міститься цілих 520 ккал.

Корисні тільки сирі насіння, а при обсмажуванні вони втрачають більшу частину своїх корисних речовин.

Довгі коріння соняшнику вбирають в себе з грунту як саме корисне, так і саме шкідливе. Найчастіше в числі неприємних добавок виявляється кадмій, шкода якого на організм людини доведена науково. А так як контролю за випуском і продажем насіння практично немає, то і гарантій того, що разом з насіннячками ви не згризете солідну дозу кадмію теж немає.

Тривале лускання насінняч руйнує зубну емаль. Це призводить до того, що навіть у молодих людей зуби стають крихкими, некрасивими і часто на них утворюється зубний камінь.

Насіння негативно впливають на голосові зв’язки, тому їх рідко їдять співаки.

Дослідники протестували звичайні насіння і прийшли до висновку, що вони можуть завдати організму істотної шкоди при регулярному вживанні. Фахівці стверджують, що люди, що захоплюються насінням, ризикують придбати захворювання нирок і нервової системи, у чому знову-таки винен кадмій.

Як бачимо, насіння приносять нашому організму як користь, так і шкоду, тому вживати їх треба в помірній кількості.