Чи впливає комп’ютер на наш зір?

Якщо ви багато часу проводите за комп’ютером, то рано чи пізно відчуєте погіршення зору. Чи можливо уникнути шкідливого впливу на очі комп’ютерної техніки або відновити вже зіпсований зір?

Як комп’ютер впливає на наш зір?

Працюючи за комп’ютером, ми постійно читаємо тексти різного шрифту, переглядаємо картинки і відео. Все це викликає величезне навантаження на очі. А напруга — це стрес і як наслідок — погіршення зору. Наш зір сформувався в результаті тривалої еволюції і за короткий період науково-технічного прогресу не встиг пристосуватися до зображень на екрані комп’ютера. Картинка на моніторі відрізняється від природного зображення тим, що вона самоосвітна, а не відбита. Крім того, зорова напруга зростає через те, що погляд постійно доводиться переміщати з монітора на клавіатуру.

Сильно шкодить зору і неякісне програмне забезпечення. Невдалий підбір кольору, шрифтів, компоновки вікон може значно погіршити наш зір. Свій внесок вносять і невдале розташування монітора, неправильна організація робочого місця. Часто зорова напруга викликає і забруднений монітор. Буває, що маса поточних справ не залишає часу зайвий раз протерти екран спеціальною серветкою. А робити це краще вранці, ще до включення РК монітора, поки він не нагрівся.

Свою роль відіграє і неправильне розташування монітора. Падаюче прямо на екран світло з вікна робить зображення бляклим, що змушує очі більше напружуватися. Не можна розташовувати монітор і навпроти віконного отвору, так як сильна контрастність зображення сильно стомлює очі.

Лікарі-офтальмологи помітили, що небезпечний не сам монітор комп’ютера, скільки «сухість очей». Вона виражається печінням, відчуттям, що щось потрапило в око. Зір напружується, стежачи за безперервним бігом світлових променів. Як правило, ми моргаємо близько 20 разів на хвилину, при цьому сльозоточиві залози зволожують рогівку. Нерухомий погляд на екран скорочує моргання приблизно в три рази. Це веде до того, що око стає «сухим», що веде до зниження гостроти і втрати зору. У цьому випадку допоможуть спеціальні очні краплі і щорічна консультація лікаря-офтальмолога.

Як допомогти очам за комп’ютером?

Для профілактики погіршення зору кожну годину-півтори робіть відпочинок для очей. Постарайтеся частіше моргати, щоб уникнути сухості ока. Допоможуть і нескладні вправи: подивіться очима вгору-вниз, вправо-вліво. Потім обертайте очима за і проти годинникової стрілки по черзі.

Харчування для очей

Якщо ви відчуваєте, що ваш зір погіршується, введіть у свій раціон продукти, які зміцнюють судини сітківки ока: чорниця, чорна смородина, морква. Раціон короткозорих повинен включати печінку тріски та зелень.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.