5 міфів про алкоголь

Алкоголь супроводжує людину з давніх часів, тому зовсім не дивно, що відносини з ним обросли різного роду міфами і помилками, в які схильні вірити люди. Тим не менш, алкоголь — це отрута! У будь-яких кількостях, в будь-якому вигляді він діє на організм руйнуюче.

Навчіться дивитися в очі реальності, дізнавшись головні міфи про алкоголь.

Міф 1. Алкоголь допомагає зігрітися

Ми знаємо, що алкогольні напої часто називають міцними. Люди часто впевнені в тому, що ковток алкоголю має зігріваючий ефект. Насправді в цьому твердженні зовсім мало правди. Виявляється, при охолодженні допомагають всього 50 грамів горілки або коньяку. Цього цілком достатньо, щоб судини розширилися, а кровообіг внутрішніх органів нормалізувався. Більша кількість алкоголю посилить кровообіг в шкірі. Спочатку шкіра стає червоніше і з’являється приємне відчуття тепла, яке дуже оманливе — адже збільшується тепловіддача і організм починає охолоджуватись ще швидше.

Міф 2. Алкоголь покращує апетит

Помічено, що алкоголь дійсно збуджує апетит. Але разом з тим спиртне подразнює слизову шлунка, призводить до порушення всмоктування поживних речовин, провокує виникнення гастриту, панкреатиту, виразки шлунка.

Міф 3. Алкоголь знімає стрес і втому

Це найпоширеніший аргумент на користь спиртного. За допомогою алкоголю багато хто намагається просто забутися і відійти від вирішення всіх проблем. Алкоголь дійсно викликає тимчасове відчуття ейфорії, що є результатом наркотичного сп’яніння. Часто вживання алкоголю з метою підняти настрій веде до залежності і є першою її ознакою. Однак проблеми з випивкою не вирішуються, а настрій на ранок тільки погіршується, а ось звички рятуватися від стресу алкоголем залишається.

Міф 4. Алкоголь полегшує спілкування і зміцнює дружбу

З дитинства в нашій культурі ми спостерігаємо, як за святковими столами йде налагодження контакту за допомогою спиртного. Насправді, «сміливість» і «розкутість», яких підпилий чоловік домагається за допомогою алкоголю, є розгальмуванням, неможливістю контролювати свої дії і слова. Алкоголь анулює відповідальність за свою поведінку, викликає придуркувату ейфорію на початкових стадіях сп’яніння і легко переходить в агресію і стан тривоги на наступних стадіях. П’яний чоловік навряд чи зуміє налагодити контакт або успішно провести переговори, швидше, він зруйнує дружбу і бізнес-відносини.

Міф 5. Не можна запивати, треба закушувати

Багато хто з нас упевнені, що алкогольні напої треба неодмінно закушувати, а запивати їх не можна. Однак слід уточнити, які саме закуски маються на увазі — гарячі або холодні. Останні майже не нейтралізують спирт, і він швидко всмоктується в кров. Той же процес відбувається, якщо запивати алкоголь. Але зовсім по-іншому йде справа з гарячими і жирними закусками. Вони пригнічують вплив етанолу, зменшують вираженість сп’яніння, тому і вважаються кращими для закушування.

У більшості випадків, підіймаючи чарку або келих, ми обманюємо себе.