Що таке кокцигодинія?

Пацієнтами хірургів і травматологів часто стають люди, що скаржаться на біль в куприку. Що може стати причиною цих болів і як їх позбутися?

Хворобливі відчуття в області куприка прийнято називати «кокцигодинія». На підставі численних медичних спостережень був зроблений висновок, що основною причиною кокцигодинії є болісний спазм м’язів тазового дна, що прикріплюються до куприка.

Такий спазм м’язів з’являється рефлекторно, як реакція на травму, захворювання органів тазу, дегенеративно-дистрофічні ураження самого хребта. Якщо спазм присутній тривалий час, то може викликати вторинні зміни в структурі м’язів і навіть їх зв’язок у вигляді ущільнення та вкорочення.

Симптоми кокцигодинії

Біль — найперша ознака захворювання. Він може відчуватися внизу хребта, в куприку або в прямій кишці. Біль виникає при впливі на куприк, а часто і в стані повного спокою. Вона може пройти спонтанно або після прийому знеболюючих препаратів. Хоча зустрічаються і постійні болі.

Біль в куприку може бути тупий або колючий, а саме неприємне — віддавати в промежину, статеві органи, сідницю, на внутрішню поверхню стегна. Біль посилюється в русі, в положенні сидячи або при натисканні, він значно обмежує фізичну активність людини.

Майже завжди кокцигодинія супроводжується депресивним станом.

Лікування кокцигодинії

Для успішного лікування кокцигодинії необхідно розслабити м’язи тазового дна, відновити еластичність зв’язкового апарату, нормалізувати функцію крижово-куприкового з’єднання і крижово-клубових суглобів за допомогою прийомів мануальної терапії.

Мануальна терапія сприяє поліпшенню кровообігу в області куприка, знімає спазм м’язів, полегшує стан і сприяє швидкому одужанню.

Як правило, лікування кокцигодинії починається з комплексу консервативних заходів. Серед фізіотерапевтичних процедур хворим призначають:

  • ректальна дарсонвалізація (вплив на слизову оболонку прямої кишки імпульсними струмами з високою частотою);
  • динамічні струми (вплив постійними імпульсними струмами з низькою напругою і частотою);
  • лікування ультразвуком;
  • УВЧ-терапія;
  • парафінова аплікація;
  • грязелікування.

Хірургічне втручання проводять у тих випадках, якщо консервативне лікування виявилося неефективним і виявлена ​​патологічна рухливість куприка.

Запорукою успішного лікування кокцигодинії стає більш раннє звернення хворого за допомогою.