Навіщо людині слина?

Природа створила наш організм як гармонійне ціле, в якому немає нічого зайвого. Це стосується і слини, яка відіграє величезну роль в підтримці нормального стану органів і тканин порожнини рота.

Якби у нас не було слини, то розвинулася б гіпосалівація — сухість у роті, через яку вже через 3–6 місяців виникло б множинне ураження зубів карієсом. При нестачі або відсутність слини утруднюється пережовування і ковтання їжі.

Функції слини

Слина має непростий склад і виконує різноманітні функції. Серед найбільш важливих з них травна, антибактеріальна, антивірусна, зволожуюча, захисна, антикарієсна та ін.

З слини виділений паротін, що володіє гормоноподібними властивостями. Завдяки слині формується харчова грудка і полегшується ковтання. Слина відіграє важливу роль при розмові: її наявність забезпечує вільний рух в ротовій порожнині язика і губ. У слині розчиняються харчові речовини, тому процес перетравлювання їжі починається вже в роті завдяки вмісту в ній ферментів. Також і смакове сприйняття їжі можливо завдяки наявності слини.

Важливим моментом є й те, що слина містить мінеральні компоненти, а це сприяє процесу ремінералізації твердих тканин зуба. На поверхні зуба слина утворює захисну органічну плівку, пелликулу, яка перешкоджає дії кислот на емаль зуба. Ще одна функція слини — очищаюча функція в порожнині рота.

По відношенню до слизової оболонки порожнини рота слина виконує такі функції:

  • антисептична за рахунок вмісту лізоциму, бета-лізину, секреторного імуноглобуліну А, лейкоцитів
  • зволоження слизової,
  • трофічна — здійснення харчування епітелію слизової оболонки, який не містить кровоносних судин.

Що відбувається при зменшенні секреції слини?

В першу чергу, це може призвести до розвитку ксеростомії та її ускладнень в порожнині рота — швидко прогресуючий карієс, маргінальний пародонтит, мукозити з болісним печінням і болем, кандидоз, порушення ковтання (дисфагія), проблеми з мовою, поганий запах з рота, запори і навіть психологічні проблеми.

Ксеростомія проявляється численними симптомами. Перш за все, це скарги на сухість губ і порожнини рота. При ускладнених станах хворі відзначають утрудненість мови і трудність прийому сухої їжі. Суху їжу хворі змушені запивати водою. А недостатня очищаюча функція слини в порожнині рота затримує залишки їжі на зубах, що призводить до неприємного запаху з ротової порожнини. Всі ці неприємності поступово приводять хворого до хронічного подразнення, зміни психіки і соціальної дезадаптації.

Недолік секреції слини — це привід звернутися до лікаря, і не тільки до стоматолога, але і до терапевта, ендокринолога, ревматолога, гастроентеролога та ін.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.