Ротавірусна інфекція, або «шлунковий грип»

Серед відомих сучасних інфекційних захворювань останнім часом часто згадується «кишковий грип» або «шлунковий грип», відомий в медицині як ротавірусна інфекція.

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини з роду Rotavirus. Схильні до захворювання люди в будь-якому віці, але найчастіше хворіють діти. У розвинених країнах ротавірус є винуватцем близько половини всіх кишкових розладів у дітей до двох років. У більш старших дітей в 90% випадків в крові виявляються противірусні антитіла, що говорить про широке поширення інфекції.

Симптоми

Характеризується «кишковий грип» симптомами загальної інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, дегідратацією. Основні симптоми ротавірусу – різке підвищення температури, яскраво-жовтий пінистий стул, постійний пронос, метеоризм, гучне бурчання в животі і всі відомі прояви застуди, які не завжди можуть проявлятися. Так, іноді кашель, нежить, ангіна проявляються ще до того, як хворий вирішив, що у нього проблеми зі шлунком, як ускладнення грипу.

Діагностика та характеристика захворювання

Досвідчений лікар може визначити хворобу за симптомами, проте у випадку з маленькими дітьми лікування вимагає попереднього аналізу калу на ротавірус.

Ротавірусна інфекція надзвичайно заразна, а тому дуже поширена. Половина всіх кишкових інфекцій пов’язана саме з нею. Джерелом найчастіше служить хвора людина або здоровий вірусоносій. Розмножується вірус у клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом. Заразитися ротавирусом можна з перших днів хвороби, вірус починає виділятися вже через 12 годин після зараження. А основним механізмом передачі є їжа і брудні руки, некип’ячена вода, а також звичайний повітряно-крапельний шлях передачі.

Ротавірус дуже стійкий і становить небезпеку для всіх, хто контактує з хворим. Однак найбільш схильні до зараження люди з ослабленим імунітетом, ті, хто страждає хронічними захворюваннями і ті, що нещодавно перенесли якесь захворювання. Для таких людей ротавірус може обернутися серйозним ускладненням у вигляді хронічного захворювання або сильним зневодненням організму.

Придбати імунітет від ротавірусу можна, перехворівши їм не один раз. Для профілактики необхідно дотримуватися суворих правил гігієни, хоча і це не може дати стовідсоткової гарантії захисту від зараження. Єдиним порятунком, як і при грипі, може стати вакцина, над якою вже закінчують випробування вчені і обіцяють, що незабаром вона повинна буде з’явитися.

Лікування

Лікування «кишкового грипу» не полягає в якійсь специфічній терапії, лікарі лише допомагають організму справитися з хворобою. Все лікування повинне проходити на тлі суворої дієти, в основному складається з кисломолочних продуктів, рідких каш на воді, білих сухарів і міцному несолодкому чаї. А ось незбиране молоко, чорний хліб, цукор, сирі фрукти і овочі протипоказані при «шлунковому грипі».

Зазвичай симптоми ротавірусної інфекції проходять за 5–6 днів, незважаючи на це ще протягом двох тижнів хворий вважається заразним і від нього вимагається дотримання карантину.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.