Запах тіла — сигнал про проблеми

Людське тіло — багатофункціональний механізм, дивовижний результат еволюції. Воно здатне на багато чого і доставляє нам чимало приємних відчуттів, але разом з тим і багато проблем. Наприклад, неприємні запахи. Щоб не допустити цього, за тілом потрібен ретельний догляд.

Запах тіла обумовлений роботою потових залоз, які разом з вологою виводять з організму токсини. Пот виробляють два види потових залоз: еккринні і апокринні. Перші рівномірно розподілені по всьому тілу і виступають у ролі головного кондиціонера, моментально реагуючи на зміну температури. Вони допомагають нам як під час нестерпної спеки, так і в період холодів.

Апокринні залози зосереджені в пахвах і паху, саме вони винні в неприємному запаху поту. Однак сам піт нічим не пахне, але він є чудовим середовищем для бактерій. Неприємний запах є наслідком продуктів їх життєдіяльності. Апокринні залози миттєво реагують на стрес, сексуальне збудження і інші емоційно-гормональні сплески. При цьому головна їх функція полягає у виробленні феромонів – сексуальних хімічних продуктів для залучення партнера. Це означає, що стимулюючи роботу апокринних залоз, які відповідають за виробництво пахучого поту, ми мимоволі робимо себе більш бажаними для людей протилежної статі.

Але якщо запах поту все ж неприємний, то позбутися від нього можна прийнявши душ і змінивши одяг. Хоча є люди, яким ці прості процедури не допомагають. Якщо ніяких видимих ​​причин для посиленого потовиділення немає, але запах поту переслідує вас, то прийшов час звернутися до лікаря, який встановить причину і призначить лікування.

Посилене потовиділення можливо в наступних випадках:

  • спека,
  • фізичні навантаження,
  • жирна їжа,
  • емоційне напруження,
  • надмірна вага,
  • деякі ендокринні захворювання.

Щоб зменшити запах поту, мінімізуйте в своєму раціоні гострі та пряні страви, цибулю, часник, більше пийте і дотримуйтесь правил особистої гігієни.

Особливу увагу при розмові про неприємний запах тіла потрібно приділити запаху з рота. Скарги на цю проблеми досить часті у людей. Щоб зменшити неприємний запах, його намагаються «заглушити» жуйкою, засобами для полоскання, зубною пастою або ароматною їжею. Але основної проблеми таке маскування не вирішує. Приблизно 50% усього населення на землі страждає постійним або періодичним запахом з рота. При цьому багато хто і не здогадуються, що їх дихання не таке вже свіже, поки не отримають зауваження від навколишніх. Добре, якщо вони будуть виходити від близьких і в коректній формі.

Причини неприємного запаху з рота:

  • їжа,
  • бактерії, які зосереджуються в порожнині рота у величезних кількостях, набагато більше, ніж деінде на нашому тілі,
  • карієс або проблеми з яснами.

У кожному з цих випадків необхідно суворо дотримуватися правил гігієни рота, а при карієсі й захворюваннях ясен необхідно відвідати лікаря, який проведе лікування і дасть рекомендації для подальшого утримування в доброму стані вашої ротової порожнини.

Неприємний запах нашого тіла – це сигнал організму про те, що йому необхідний огляд або лікування. І чим раніше ви відгукнетеся, тим більше шансів уникнути неприємних наслідків.