Реакція Манту: робити чи не робити?

У дитячих установах зараз прийнято брати дозвіл у батьків для проведення проби Манту. Батьки, у свою чергу, виявляються в ситуації вибору — робити чи не робити. Їх можна зрозуміти, адже в засобах масової інформації не раз говорилося про трагічні випадки, що сталися після даної процедури. Спробуємо з’ясувати, що таке реакція Манту і чи потрібна вона.

Реакція Манту — це основний метод профілактичного обстеження дітей на туберкульоз, свого роду імунологічний тест, який показує, чи є в організмі туберкульозна інфекція чи ні.

Буквально реакція Манту — це реакція організму на введення туберкуліну. Кожен з нас в дитинстві неодноразово проходив через цю процедуру і пам’ятає, що у місці введення препарату в шкіру виникає специфічне запалення, здуття або почервоніння. Така реакція виникає внаслідок інфільтрації лімфоцитів. Тобто фрагменти мікобактерій як би притягують до себе лімфоцити з пролягають поблизу кровоносних судин шкіри. Однак в реакцію вступають не всі лімфоцити, а лише ті, які вже заражені паличкою Коха. У тому випадку, якщо організм вже мав можливість познайомитися з реальною мікобактерією туберкульозу, то таких лімфоцитів буде більше, а запалення буде більш інтенсивним.

У такому випадку реакція буде визначена як «позитивна». Вимірюючи лінійкою діаметр папули, лікарі оцінюють напруженість імунітету до туберкульозної палички. Простіше кажучи, реакція організму на туберкулін можна назвати алергією.

Наскільки нешкідлива туберкулінова проба?

Туберкулін з діагностичною метою застосовується досить давно, однак механізм його дії всі ці роки залишається спірним. До цих пір вчені до кінця не з’ясували в точності механізм взаємодії туберкуліну з імунною системою. Справа в тому, що туберкулін не є справжнім токсином, і антигеном його теж складно назвати, так як після його введення в організмі не утворюються антитіла.

Батьки повинні знати, що туберкулін не несе в собі туберкульозну паличку, а містить лише продукти її життєдіяльності.

Побічні явища після проби Манту у дітей

Будь-який чесний практикуючий лікар підтвердить, що Манту часто викликає побічні ефекти від проблем зі шкірою до порушення поведінки. Найбільш частим побічним явищем є головний біль і запаморочення, лихоманка, підвищення температури до 40 градусів, блювання, алергічні висипання на шкірі, свербіж в області папули.

Чи потрібна проба Манту взагалі? На це питання ВОЗ відповідає ствердно — для країн з актуальністю туберкульозу, а це безпосередньо відноситься до країн СНД, — потрібна. Більш того, ця проба є однією з дієвих заходів контролю інфекції. Однак не слід забувати про протипоказання. Серед протипоказань можна відзначити наступні:

  • діти молодше 12 місяців,
  • шкірні захворювання,
  • гострі та хронічні інфекційні та соматичні захворювання в стадії загострення,
  • алергічні стани,
  • епілепсія.