Плюси і мінуси брекет системи

Статистика свідчить, що лише 40% людей є володарями красивих і рівних зубів, іншим пощастило не так сильно. На щастя, сучасні методики для вирівнювання зубів можуть прибрати цю ваду, хоча не завжди швидко і дешево. До таких, у першу чергу, відносяться брекет системи.

Всім відомо, що сьогодні красива посмішка — це не просто привабливо і чарівно, але ще і засіб досягнення успіху. Однак статистика свідчить, що лише 40% людей є володарями красивих і рівних зубів, іншим пощастило не так сильно. На щастя, сучасні методики для вирівнювання зубів можуть прибрати цю ваду, хоча не завжди швидко і дешево. До таких, у першу чергу, відносяться брекет системи.

Ще десятиліття тому металеві брекети на зубах викликали подив чи глузування оточуючих. Сьогодні ж почалося поголовне захоплення ними. Тих, хто задався метою мати красиву посмішку, не зупиняє ні дискомфорт, ні можливе видалення декількох здорових зубів, ні дорожнеча методу.

Проведені опитування показують, що не всі пацієнти залишаються задоволеними результатами лікування брекетами. Найчастіше це відбувається через помилки лікарів при підборі брекет систем або через проблеми, що виникають при носінні їх.

Як діє брекет система?

Брекети являють собою мініатюрні замочки, які кріпляться до зубів спеціальним клеєм до зовнішньої або внутрішньої поверхні зубного ряду, і пружною металевою дугою, що з’єднує їх. Функція такої конструкції — чинити тиск на зуби, при цьому кожен зуб повинен отримувати свій тиск. Через те, що зуби можуть повільно пересуватися в кістковій тканині щелепи, брекети поступово приводять їх у потрібне положення.

Брекет система має ряд переваг і ряд недоліків, які необхідно враховувати при установці. Серед популярних переваг брекетів наступні — рівняти зуби ніколи не пізно, в будь-якому віці, брекети зараз в моді. Явним плюсом є і те, що ця система дозволяє виправити найбільшу кількість дефектів посмішки — неправильний прикус, деформацію зубів, щілини між зубами.

Але поки ще не придумано ідеального методу вирівнювання зубів, тому брекети мають ряд мінусів. Так, брекети можна встановлювати тільки на здорові зуби — необхідно пролікувати карієс, встановити всі пломби, зняти зубний камінь і наліт. Наступний недолік — шлях до голлівудської усмішки може розтягнутися на 1,5–2 роки, при цьому з дужками на зубах не можна розлучатися ні на хвилину. Все це доставляє масу незручностей і вимагає більш ретельного догляду за порожниною рота: зуби треба буде чистити спеціальною щіточкою після кожного прийому їжі.

Недоліки

Істотним недоліком брекет системи є її вартість, в середньому ціна для однієї щелепи становить близько 3–6 тис. грн, а найчастіше їх потрібно дві. Доведеться витратитися і на установку.

Після активного етапу лікування, власне носіння брекетів, настає пасивне лікування, необхідне для закріплення результату. Воно полягає у виготовленні і носінні капи і ретейнера. Цей період займає від двох до чотирьох років.

І найнеприємніший момент — у деяких пацієнтів після закінчення лікування зуби можуть зміститися у вихідне неправильне положення, що може пояснюватися генетично закладеною програмою.

Однак лікарі-ортодонти стверджують, що в більшості випадків при дотриманні всіх правил носіння брекет системи деформація зубів прибирається, що варто усіх витрачених коштів, зусиль і часу.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.