Чому з’являються тріщини на шкірі рук і як їх лікувати

Шкіра рук, особливо жіночих, дуже чутлива і ніжна, при цьому на неї випадають великі навантаження. Підтримання шкіри рук в здоровому стані — важливе завдання, адже часто бувають ситуації, коли на руках з’являються тріщини, які доставляють масу незручностей.

Тріщини на шкірі рук можуть бути неглибокими і швидко гоїтися, а можуть бути дуже глибокими, хворобливими і гоїтися роками. При цьому можуть тріскатися подушечки пальців, а можуть місця згинів. Якого б характеру не були тріщини, це завжди серйозно і вимагає звернення до лікаря-дерматолога. Тільки фахівець зможе встановити причину хвороби і призначити оптимальне лікування.

Причини тріщин на шкірі рук

Тріщини на руках можуть з’являтися через зовнішні або внутрішні причини. Від характеру причин залежить і вибір лікування.

Зовнішні причини

— Погодні умови. Вплив холоду, вітру чи прямих сонячних променів пересушує шкіру, внаслідок чого утворюються тріщини. Особливо шкідливий для шкіри холод, коли капіляри звужуються, і шкіра перестає забезпечуватися поживними речовинами і вологою в необхідній кількості.

Хімічні речовини. Часте користування пральним порошком та миючими засобами.

Тріщини можуть з’явитися і після роботи із землею — посадкою або прополкою. А особливо висушує шкіру зола.

Ремонт у квартирі часто також залишає після себе тріщини на шкірі рук — цемент, вапно, шпалерний клей агресивно діють на шкірні покриви.

Частий і тривалий контакт з водою. Шкіра на руках може пересушуватися і від частого миття в гарячій воді з милом.

Внутрішні причини

  • Порушення обміну речовин. Як правило, це пов’язано з гормональними розладами або деякими хронічними захворюваннями, наприклад, діабетом. Також негативно впливає на стан шкіри і вік.
  • Нестача вітамінів А, Е, В в раціоні.
  • Захворювання травного тракту.
  • Захворювання шкіри, зокрема грибкові ураження.

Лікування тріщин на руках і пальцях

Якщо причини, що викликають тріщини на руках і пальцях, відносяться до зовнішніх, то їх лікування не складе проблем — достатньо лише прибрати провокуючий фактор, і шкіра швидко прийде в норму.

Народна медицина передбачає безліч способів позбавлення від такої неприємного недуги як тріщини шкіри рук і пальців: це всілякі настоянки, масла, розчини, які пом’якшують шкіру і загоюють тріщинки.

Щоб запобігти появі неприємних тріщин, треба завести за правило користуватися спеціальними доглядаючими засобами для рук перед майбутнім контактом з хімічною продукцією, земляними роботами, ремонтом, а також відразу після проведених робіт. Після миття рук завжди витирайте їх рушником і не дозволяйте висихати їм самим.

У тому випадку, якщо причини тріщин виявилися все ж внутрішніми, то необхідна консультація лікаря, який підкаже засоби, що полегшують стан шкіри рук.