Гігієнічні тампони — ризик для жіночого здоров’я?

Жіночі гігієнічні засоби користуються популярністю вже не одне десятиліття. Незважаючи на це, до цих пір ведуться суперечки, приносять вони шкоду жіночому організму чи ні.

Телевізійна реклама кожен день кричить нам з екранів, що гігієнічні тампони — це просто і зручно. Але в колі жінок ходять міфи про те, що такі засоби гігієни можуть бути небезпечні для здоров’я. В дійсності, це помилка. У той же час помилкою є і те, що тампони абсолютно безпечні для організму жінки. Лікарі пояснюють це тим, що засоби, покликані захищати жінку і зберігати її впевненість у важкі дні, заважають нормальному відтоку виділень з піхви. А це загрожує поширенню інфекції в органах малого таза при наявності яких-небудь хвороботворних мікробів. Наслідком інфекції може стати безплідність.

Наступна потенційна небезпека, хоч і незначна, — це золотистий стафілокок. Справа в тому, що в жіночих статевих шляхах завжди присутні представники мікрофлори – мікоплазми, дріжджові грибки, гарданелли і т.п. Під час менструації золотистий стафілокок поряд з іншими мікробами отримує додаткове підживлення з менструальної крові, а якщо кров не проходить через піхву, а надовго затримується в ный через тампони, то цей процес стає більш інтенсивним. Тобто створюється ідеальне середовище для розмноження стафілококів, які інтенсивно виробляють токсини, небезпечні для людського організму. Особливо підвищується ризик виникнення синдрому токсичного шоку, викликаного золотистим стафілококом, при використанні тампонів з високою абсорбуючою (тобто всмоктуючою) здатністю.

Про що потрібно пам’ятати, застосовуючи тампон

  • Тампони використовуються виключно для менструальних виділень.
  • Тампони заборонені, коли вагітність супроводжується кров’яними виділеннями.
  • Не можна залишати тампон у піхвы довше, ніж на 4–6 годин.
  • При використанні тампона, прислухайтеся до своїх відчуттів, не використовуйте тампон з більш високою всмоктуючою здатністю, ніж вам треба, а коли вам дискомфортно або тампон витягується з труднощами, то не користуйтеся ним.
  • Хоч тампони і полегшують життя, але постійно ними користуватися не варто, краще чергувати з прокладками.
  • Не рекомендується використовувати тампони при лікуванні вагінальних інфекцій та сечостатевих захворювань, таких як аднексит, ендометрит, вульвовагеніт.

Лікарі рекомендують користуватися тампонами лише в тих випадках, коли це дійсно необхідно, в інших же більш оптимальні звичайні прокладки.