Парфумерія — ароматна небезпека

Добре відома прихильність милих дам, а може, більшою мірою і чоловіків, до різного роду парфумерії. Однак слід пам’ятати, що навіть дорогий і вишукано пахнущий парфум може таїти в собі приховану загрозу.

В результаті численних лабораторних досліджень вчені встановили деякі факти, які свідчать про небезпеку окремих інгредієнтів, які лежать в основі популярних духів. Перш за все, мова йде про елементи синтетичного, а не натурального походження. Не складно здогадатися, що багато з них є потенційними алергенами небезпечними для здоров’я.

У ході наукових досліджень хімічних елементів, які дарують нашим улюбленим парфумам вишуканий, впізнаваний і стійкий аромат, виявилося, що практично кожен з них потенційно небезпечний для організму. Постійне використання того чи іншого парфуму може викликати ряд негативних наслідків від алергічної реакції до гормональних збоїв.

Чи небезпечна алергія на парфуми?

Як правило, алергія на парфуми проявляється стандартно — висип на шкірі. При цьому потенційним збудником подібної реакції організму можуть бути як ваші особисті духи, так і зіткнення з шкірою іншої людини, на яку були нанесені парфуми. Якщо до складу духів входить потенційний алерген, то як результат при чутливій шкірі ви можете побачити і відчути висип на руках, зап’ястях, долонях, обличчі, а також прояв таких симптомів як почервоніння та свербіж шкіри, набрякання окремих ділянок обличчя.

Найнебезпечнішими алергенами у складі сучасних парфумів є синтетичні молекули з сильним запахом. Їх часто використовують у виробництві культових запахів, зокрема парфумів Chanel №5. Також небезпечний коричний спирт і гідроксіцітронелалль, обидва вони мають стійкий квітковий запах.

Найбільш сильна алергічна реакція на парфуми може виразитися в респіраторному роздратуванні. Особливо ризиковано у зв’язку з цим користуватися парфумами людям, що страждають астмою. Навіть більше — люди, страждаючі астмою, з регулярним використання парфумерії ризикують заробити ще більші ускладнення у вигляді хронічних порушень верхніх дихальних шляхів.

Парфумерія і гормони

Але алергічна реакція — це не найгірше, чим загрожує часте використання духів. Як показали дослідження, інгредієнти, що входять до складу парфумерних продуктів нового покоління, здатні вплинути на гормональний баланс організму. Вчені встановили, що кілька десятків складових духів впливають на рівень гормонів в організмі, а деякі з них володіють дією, схожою з дією жіночого гомону естрогену, є й ті, які за дією нагадують дію гормонів щитовидної залози.

Результати останніх досліджень американських учених показали, що особливо небезпечні в цьому сенсі олії лаванди і чайного дерева, «дублюючі» ефект гормону естрогену. До того ж, вони знижують ефект чоловічих гормонів андрогенів. При тривалому впливі цих речовин на організм, може бути спровоковано збільшення грудних залоз у хлопчиків-підлітків.