Нормальний обмін речовин — шлях до здоров’я і стрункості

Якщо зайві кілограми ніяк не йдуть, багато звинувачують в цьому повільний обмін речовин. Але лікарі впевнені, що таке переконання невірно і якщо у людини повільний метаболізм, це ще не означає, що вона повинна бути повною.

Що таке обмін речовин?

Зараз модно говорити про обмін речовин і його прискорення для ефективного схуднення. Ми часто чуємо про це, але толком нічого не знаємо.

Говорячи простою мовою, обмін речовин — це інтенсивність, з якою організм перетворює поживні речовини в енергію (калорії). У нашому організмі кожну секунду відбуваються сотні тисяч хімічних реакцій. Постійно утворюється «будівельний» матеріал для клітин, одні речовини синтезуються, інші розпадаються. І ці процеси не зупиняються ні на секунду, ні коли ми спимо, ні коли ми рухаємося. Сукупність всіх хімічних реакцій в організмі і називається обміном речовин, або метаболізмом.

Статура – основний фактор, що визначає метаболізм. Чим менша кількість жиру містить організм (м’язи, кістки, органи), тим швидше в ньому відбувається обмін речовин. Це пояснює факт, чому у чоловіків метаболізм вище, ніж у жінок в середньому на 10–20%. Важливими чинниками інтенсивності метаболізму також є спадковість і гормони. А зміна обміну речовин може відбуватися під впливом стресів, дієт, вправ і лікарських препаратів.

Чи можна збільшити швидкість обміну речовин?

Завжди вважалося, що швидкість обміну речовин — величина постійна, закладена генетично. Однак тепер вчені довели, що це можна свідомо прискорювати або сповільнювати.

Як правило, збільшити швидкість метаболізму хочуть люди з надмірною вагою, щоб схуднути. Для цього вони використовують самі різні методи: дієти, загартовування, спорт, акупунктура, гормональні препарати, БАДи. Дуже часто всі ці експерименти проводяться самостійно, не під наглядом фахівця, що може вилитися в тривале і серйозне лікування. Адже намагаючись прискорити обмін речовин, як правило, виходить його порушити.

Фахівці стверджують, що найбільш швидко відбувається обмін речовин при нарощуванні та збереженні м’язової маси. Але це за умови фізичної активності, так як кожні півкілограма м’язової маси вимагають додатково 18 калорій на добу.

Багато вчених вважають, що на обмін речовин впливає не те, скільки ви з’їли білків і вуглеводів, а те, скільки ви з’їли взагалі, тобто спожили калорій. Саме тому агресивні дієти можуть бути небезпечні для здоров’я. Якщо ви поставили за мету схуднути — не вірте рекламам про чудодійні таблетки, краще займіться аеробікою, бігом, фітнесом або іншим видом спорту. Подаруйте своєму тілу м’язи і більше рухайтеся!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.