Ноги бувають неспокійними

Якщо неприємні відчуття в ваших ногах не дають вам спокою, постійні болі або бажання ворушити ними не дають вам заснути, якщо оточуючі помічають, що ваші нижні кінцівки постійно сіпаються уві сні, то ця стаття для Вас.

Синдром неспокійних ніг — це неврологічне захворювання, яке проявляється неприємними симптомами в ногах, їх надмірною активністю, особливо в стані спокою або уві сні.

Як проявляється синдром неспокійних ніг?

Неприємні відчуття в ногах. Хворі описують їх як ниючі болі, мурашки, тремтіння, поколювання, посмикування, ворушіння під шкірою і т.п. Такі відчуття виникають у стегнах, гомілках, стопах і посилюються хвилями кожні 5–30 секунд.

Поліпшення при русі. Симптоми значно слабшають або навіть зникають при русі. Особливо допомагає проста ходьба або звичайне стояння.

Зв’язок з часом доби. Симптоми посилюються особливо у вечірній час і першу половину ночі, а перед світанком слабшають і в першу половину дня можуть зовсім зникнути.

Рух ногами уві сні. Під час сну періодичні мимовільні рухи нижніх кінцівок кожні 5–40 секунд.

Безсоння. Страждаючі СНН часто скаржаться на поганий сон і постійні пробудження у сні. А хронічне безсоння може призводити до денної сонливості і іншим проблемам, пов’язаним з порушенням сну.

Синдром неспокійних ніг може бути первинним (ідеопатіческій) або вторинним (через різні патологічні стани). Серед причин вторинного СНН найчастіше зустрічаються вагітність, дефіцит заліза, радіокулопатія, ниркова недостатність, хвороба Паркінсона, травми спинного мозку.

Лікування синдрому неспокійних ніг

Лікування СНН залежить від причини захворювання і тяжкості клінічних проявів.

Перший метод лікування — немедикаментозний, коли застосовуються види діяльності, які максимально полегшують симптоми. Серед них наступні:

  • помірне фізичне навантаження на ноги,
  • інтенсивне розтирання ніг,
  • гарячі або холодні ванни для ніг,
  • розумова активність, що потребує значної уваги — малювання, вишивання, дискусії, програмування і т.п.,
  • фізіотерапевтичні процедури (масажі, магнітотерапія, бруду тощо), але їх ефект індивідуальний.

Лікарське лікування призначає лікар і слід суворо виконувати всі його рекомендації.

При СНН слід уникати наступних речовин і медикаментів: кофеїн, алкоголь, деякі антидепресанти, засоби проти нудоти і деякі інші.

Якщо Ви запідозрили у себе синдром неспокійних ніг, то не відкладайте візит до фахівця, рекомендуємо звернутись до лікаря в Центр Сімейної Медицини який швидко поставить діагноз, встановить характер захворювання, призначить лікування цього спеціалізованого захворювання. Чим раніше ви звернетеся за допомогою до лікаря, тим швидше забудете про неприємні відчуття і зможете далі насолоджуватися життям.