Розмова у сні

У житті кожного з нас зустрічалися люди, які говорили вві сні. Можливо, є ті, що розмовляють у сні, і серед ваших близьких. Науку давно цікавить питання, чому деякі люди розмовляють уві сні.

Феномен сноговоріння відомий людству з давніх часів, проте до цих пір не знайдено якогось єдиного наукового пояснення цьому явищу. Багато хто вважає, що така особливість передається у спадок і нерідко пов’язана з феноменом лунатизму. Сноговоріння досить рідкісне явище, лише 5% населення планети розмовляє уві сні.

Чому ж люди розмовляють уві сні? Щоб відповісти на це питання, слід зрозуміти, що тільки люди емоційного складу схильні до такого феномену.

Науковці, які вивчають процес сну, встановили, що навіть коли людина спить, багато відділів її головного мозку продовжують працювати, хоча не так, як під час неспання. Під час сну центральна нервова система продовжує контролювати життєво важливі фізіологічні процеси в організмі: обмін речовин, кровообіг, дихання і багато інших, які не припиняються ні на хвилину. І навіть психічна діяльність продовжується в своєрідній формі, чому свідчення — сон, а саме сновидіння.

Під час сну не виключається і рухова активність. Поки ми спимо, наше тіло здійснює кілька десятків самих різних рухів: від ледь помітних скорочень м’язів до зміни пози. Саме до проявів рухової активності відноситься і скрегіт зубами уві сні, різні гримаси, ходіння й розмови.

Сноговоріння буває самим різним: це можуть бути слова, які важко розрізняються, або незрозумілі вигуки, а можуть бути цілком красномовні вислови, часто в грубій формі, це може бути шепіт або голосний крик.

Дуже часто у сні розмовляють маленькі діти. Однак батькам, у яких такі діти, не слід хвилюватися. Психологи вважають, що така розмова допомагає малюкові адаптуватися до навколишнього світу. Дитяча психіка ще вкрай нестійка і навіть повсякденні події можуть стати для дитини справжнім стресом. Сильні емоції, враження можуть вилитися розмовами уві сні малюків. Батькам слід потурбуватися, якщо розмови уві сні малюка пов’язані з жахливими сновидіннями.

Багато вчених, що вивчають феномен сноговоріння, пояснюють його досить просто: балаканина в період сновидінь — це просто нешкідливий фактор вираження думок людини, що пережила сильне емоційне напруження або потрясіння. Така несвідома розмова під час сну триває протягом 30-ти секунд, але може повторюватися неодноразово за ніч.

Лікарі знаходяться п’ять пояснень на питання, чому люди розмовляють уві сні:

1. Сильний емоційний стрес

2. Під впливом спеціальних медичних препаратів

3. У період високої температури тіла

4. Психічні захворювання, особливо в моменти загострення

5. Наркотична залежність або токсикоманія.

Якщо людина говорить у сні, не варто її будити. Таке фізіологічне явище навколишні повинні прийняти спокійно. Але якщо сноговоріння супроводжується змінами в поведінці, підвищеною збудливістю навіть в стані неспання, тоді необхідна консультація лікаря-невропатолога, який дасть необхідні рекомендації або призначить лікування.