У чому небезпека одягу з секонд-хенду?

Багато громадян нашої країни із задоволенням користуються одягом та іншими предметами з секонд-хенду. А чому б і ні, міркують вони, ці речі дешевше і в багатьох випадках набагато якісніше. Але чи може у вживаній речі таїтися небезпека для здоров’я?

Імпортери одягу, взуття та виробів із текстилю, які були у вжитку, стверджують, що їхній товар абсолютно безпечний для здоров’я. У народі ж думки розділилися: одні вважають одяг з секонд-хенду вигідним придбанням, інші, більш обережні, думають, що носіння такого одягу може призвести до самих різних захворювань, оскільки товар цей може зберігати в собі віруси, бактерії, грибки або небезпечні хімічні сполуки.

За законом товари секонд-хенду проходять множинні перевірки різними службами, про це власникам товару видаються відповідні сертифікати та дозволи, крім того, до бюджету України сплачуються необхідні платежі. Виняток становить контрабандний товар, який, безумовно, може завдати шкоди здоров’ю.

Головна небезпека одягу з секонд-хенду полягає в тому, що її дезінфекція проводиться за допомогою хімічних речовин, а саме формальдегіду. Токсичність формальдегіду може відбитися на генетичному матеріалі, репродуктивних органах, дихальних шляхах, очах, шкірному покриві. Формальдегід надає сильний вплив на центральну нервову систему. Основний шлях попадання цієї речовини в організм – інгаляційний (через дихальні шляхи). Формальдегід внесений до списку канцерогенних речовин.

Для знищення бактерій «ношений» одяг піддається пароформаліновій обробці. Така дезінфекції в камерах проводиться з хутряним та шкіряним одягом, одягом зі шкіряною підкладкою, шкіряне і гумове взуття, виробами з натуральних тканин, з хімічних волокон і ін. Співробітники Інституту мікробіології провели дослідження, в результаті яких встановили, що після пароформалінової дезінфекції кількість мікроорганізмів зменшується до прийнятного рівня, але цілком мікроби не знищуються.

За правилами після дезінфекції обов’язково повинна проводитися нейтралізація формальдегіду 25% нашатирним спиртом. Проте високий вміст формальдегіду показує, що процес дезінфекції проводиться неякісно.

Правила безпечного користування одягом із секонд-хенду

Лікарі санепідемстанції рекомендують відразу після покупки речі в секонд-хенді попрати і погладити її.

Деякі фахівці радять такий одяг віддати в хімчистку або продезінфікувати на морозі. Такі запобіжні заходи допоможуть уникнути корости та демодекозу (підшкірного кліща), які найчастіше переносяться через одяг.

Що стосується «ношеного» взуття, то його необхідно зсередини протерти спиртом або обробити антибактеріальним спреєм, щоб уникнути зараження грибковими захворюваннями.